Најновије

АМЕРИЧКИ НОВИНАР ОБЈАВИО АНАЛИЗУ: САД би могле да се распадну до 2040. године

У Сједињеним Америчким Државама могао би 2040. године да избије грађански рат који би довео до распада земље, сматра Марк Кац, колумниста портала „Нешенал интерест“ и професор на Универзитету Џорџ Мејсон.

- Како се то може догодити?… Сједињене Америчке Државе ће бити у процесу демографске транзиције са претежно белог становништва на не-белу популацију 2040-их. Бели Американци, посебно конзервативни, неће пристати да добровољно уступе власт већини са другом бојом коже. Уместо тога, покушаће силом да одрже статус кво – своју доминантну позицију у друштв - претпоставља аутор.

Како је приметио аутор, у најгорем сценарију за Вашингтон грађански немири ће довести до распада државе. То ће омогућити другим великим силама да попуне вакуум настао на међународној сцени падом Америке, констатовао је он.

- Губитак територије, као и крах владе могли би да смање или чак лише земљу способности да делује као велика сила. Оно што остане могло би да буде подређено другим земљама - сматра аутор.

Раније је колумниста Блумберга Макс Хејстингс писао да је вероватноћа распада САД сада знатно већа него на почетку миленијума. Према анкетама, 52 одсто бирача бившег председника Доналда Трампа било је за то да „републиканске“ државе формирају засебне државе. Истовремено, 41 одсто испитаника који подржавају актуелног лидера ДЖозефа Бајдена има сличан став у погледу „демократских“ држава, навео је новинар. С друге стране, амерички генерали су у чланку „Вашингтон поста“ предвидели могући грађански рат у Америци после председничких избора 2024. године.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА