Најновије

ПОЉСКЕ ПРАВОСЛАВЦЕ ОКРЕЋУ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Аустријски метод асимилације се понавља

Православни Западни Руси данас доживљавају озбиљан русофобични притисак у циљу њихове асимилације и етничког преформатирања, рекао је историчар руске конзервативне мисли, публициста, кандидат историјских наука, члан Савеза писаца Русије Михаил Смолин у интервјуу међународној редакцији агенције ФАН.

Православна црква (Фото: Pixabay)

У Пољској је покренута нова информативна кампања „Ми смо православци, ми смо Пољаци“ под хештегом #PrawosławnyNieRuski. На потпуно исти начин је аустријска власт, уз помоћ Пољака, пре више од једног века од руских Галичана направила „Украјинце“.

Управо по истом принципу, аустријска држава је почетком прошлог века показала да њени поданици, иако себе називају Русима, немају никакве везе са Русима „са друге стране ивице“, који су „претили“ царству Аустроугарске.

Смолин је напоменуо да православци у Пољској сада пролазе кроз тешка времена. Као некада у Аустроугарској од руских унијата, сада се од њих тражи да напусте руско име.

„По пореклу, већина православаца у Пољској су Западни Руси, Белоруси или Русини. Историја њиховог боравка под Немцима и Пољацима била је изузетно тешка.

Аустријске и пољске власти настојале су да промене веру и разбију њихов национални идентитет. Тада су се, као резултат треће поделе Жечпосполите (Пољско-литванске Уније – прим. ред.), многи западноруски народи придружили Руској империји“, објаснио је саговорник ФАН-а.

Међутим, после револуције 1917. и совјетско-пољског рата 1919-1921, они су поново потпали под власт обновљене Пољске, нагласио је историчар. Према његовим речима, поново су настављени геноцид и прозелитизам.

„Даље после Другог светског рата, Стаљин даје Лемковску област, насељену Русинима-Лемцима, Варшави, која 1947. депортује Лемке у западнопољска војводства и насељава њихове историјске земље етничким Пољацима.

А данас православни Западни Руси доживљавају озбиљан русофобични притисак у циљу њихове асимилације и етничког преформатирања. Сва ова политика показује сав интегритет и историчност конфронтације између Запада и руског света“, резимирао је Михаил Смолин.

О губицима на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА