Најновије

КРИТИЧНО ПОДРУЧЈЕ: Где би Русија и САД могле да уђу у сукоб?

Глобално загревање не само да отвара нове руте на Арктику, већ и претвара регион у потенцијални центар сукоба, укључујући и Русију, рекао је сенатор државе Мејн Ангус Кинг у интервјуу за CNN.

САД и Русија (Илустрација: Правда)

„Ако погледате Средоземно море, ратови се воде више од хиљаду година да би се одредили односи између земаља које се налазе око Средоземног мора. Питање је да ли можемо да отворимо Арктик и избегнемо сукоб“, рекао је он.

Према речима сенатора, климатске промене су довеле до комешања око Арктика због интересовања светских сила за неистражене резерве енергије и минерала, као и путеве поморског транспорта.

„Према неким проценама, 75 одсто арктичког леда је нестало у последњих четврт века. Штавише, неки научници верују да у наредних 12 година можемо имати такве летње периоде када Северни пол неће бити прекривен ледом. Сав овај додатни простор значи нове транспортне руте и скраћено време транспорта. Можда ћемо видети неке транспортне руте скраћене за 15 дана. Ово је огромна економска предност. Међутим, не заборавите да Русија поседује више од половине арктичке обале“, додао је новинар канала Борис Санчез.

Кинг је такође признао могућност сукоба на Арктику између Русије и Сједињених Држава и нагласио да је регион критичан за америчку спољну политику и националну безбедност.

Како је руски председник Владимир Путин више пута изјавио, Русија види Арктик не као поље геополитичких интрига, већ као прилику за стабилну сарадњу. Министарство спољних послова Русије је напоменуло да је тешко замислити арктички или пан-арктички формат сарадње без учешћа Русије као највеће државе у овом региону. Истовремено, Москва остаје отворена за сарадњу, укључујући и неарктичке државе, подсетило је министарство.

Ново упозорење Москве Западу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА