Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: Грађански рат у Републици Српској

Главне теме западних медија о Балкану су ових дана слиједеће:

-Средином слиједећег мјесеца, Додик ће добити из Крагујевца 2500 митраљеза!

-Истовремено, добит ће и 6000 јуришних пушака за своју полицију!

-Руси добивају своју највећу војну базу у срцу Европе, свега 150 километара удаљену од Загреба. Наводни хуманитарни руски центар који Додик гради у Бањој Луци је уствари та војна база. Када се она изгради, Европа ће бити препуштена на милост и немилост Путиновим барбарима!

Пише: Емил Влајки

Овим апелом обавјештавам српску и сву другу јавност, да су , са високим ступњем вјеројатности, грађански сукоби у Републици Српској не само могући него скоро неизбјежни и могу се лако претворити у нешто што личи на рат Срба против Срба. Ово није никакав таблоидни текст већ реалност која се убрзано одвија. Чак се ни не види како се ово може спријечити.

Елаборација

Запад, као што сам и до сада писао на овом сајту, неће и не може дозволити, с обзиром на антируску кампању коју води, да један пријатељ Русије, Милорад Додик, буде на власти још четири године у Републици Српској.

Да би Елиминирао Додика са политичке сцене, искориштава управо завршене изборе и опозицију као главно оружје.

Притом је потпуно свеједно тко је те изборе на предсједничком нивоу добио. Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ ће поништити ове изборе и прогласити нове. Пребројавање гласова је, дакле флоскула гдје ће се, сасвим сигурно, пронаћи стварни или реторичко пропагандни докази за понављање избора.

Додик који се сматра побједником, неће на то пристати.

Организират ће се митинзи са једне и друге стране.

Вјеројатно ће доћи до спонтаних или (по мом мишљењу) намјерних инцидената.

То ће дати повод трупама НАТО-а које су већ у БиХ да интервенирају и „заведу ред“.

У новонасталој, „мирној“ ситуацији, Додик ће бити процесуиран (и осуђен), те се неће више моћи кандидирати на поновљеним изборима.

Владајућа партија (СНСД) и коалиција ће се распасти и прикључити садашњој опозицији.

Јелена Тривић (ПДП) ће постати нова предсједница Републике Српске.

Варијанта 1

То ће се све тако десити уколико полиција, као што се шушка, али то не мора бити истина већ дио пропагандног рата Запада и опозиције, престане подржавати Додика.

Исто тако, поставља се питање да ли су сви они који вјерно подржавају Додика првенствено у народу спремни да уђу у сукобе ниског, високог интензитета.

Варијанта 2

Политичке структуре и полиција остају вјерни Додику, међусрпски сукоб се шири, и онда се поставља питање, како и у којој мјери НАТО може интервенирати.

Међународна војна мисија у БиХ са именом ALT(H)EА под патронатом УН су уствари НАТО снаге чије се присуство сваке године обнавља од стране СБ УН. Руси могу ставити вето на њихово присуство. Али, што ако оне свеједно остану у БиХ не обазирући се на одлуке СБ УН (аналоган случај са Шмитом, непотврђеним Високим представником од стране СБ УН у БиХ)? то ће значити да желе по сваку цијену скинути Додика не обазирући се на посљедице које неће бити само локалног карактера.

Варијанта 2,1 (3)

Руси не морају ставити вето, што би могло значити да не мисле ни на који начин, осим реторички, интервенирати у корист Додика. Међутим, приликом гласања у СБ УН могу поставити увјет да буду значајан дио ALT(H)EА-е.

Постоји извјесна вјеројатност, не само у оквиру ALT(H)EE да Руси војно интервенирају уколико Запад преко НАТО-а силом буде хтио рушити Додика.

Службена Србија неће ни на који начин директно интервенирати у сукобе у Републици Српској

Ово су главне варијанте онога што ће се дешавати у Републици Српској ускоро, а има их још, мада су оне, по мени, мање значајне.

Остале текстове Емила Влајкија читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА