Најновије

ДВЕ ТРЕЋИНЕ ГРАЂАНА СРБИЈЕ ПРОТИВ САНКЦИЈА РУСИЈИ: Истраживање "Фактора плус" – све више оних који верују у могућност нуклеарног рата

Чак две трећине грађана Србије противи се увођењу санкција Русији, а тек 16 процената је за – показује најновије истраживање агенције Фактор плус ексклузивно објављено на "Блиц ТВ".

Петина грађана или 20 процената њих на ово питање не зна одговор, односно нема став.

Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић каже за „Блиц“ да је и даље највећи проценат грађана против санкција и изјашњава се лако, без дубљих анализа.

- Често се говори да је 80 процената грађана против, али морамо бити прецизни. Постоје нијансе у одговорима. Јер 20 процената није за, али није ни против и на њихово мишљење би могле да утичу одређене околности – наводи Пејић.

На питање хоће ли нова Влада Србије увести санкције Русији, 30 процената рекло је да неће, 31 одсто истиче да ће размислити озбиљно о тој опцији, 20 одсто каже да је извесно, а 18 да је мало вероватно.

Страх од нуклеарног рата

Више од трећине испитаника или тачније 36 одсто сматра да нема реалне шансе да дође до употребе нуклеарног оружја у руско-украјинском сукобу, 23 одсто наводи да је мало вероватно, 22 да се не може до краја искључити, а 11 процената каже да је извесно да ће до тога доћи. Став о овом питању нема 8 процената грађана.

- Постоји одређени страх и негативно предвиђање. Људи на опасност од нуклеарног оружја гледају као нешто далеко, апстрактно. Ипак, проценат оних који сматра да ће доћи до употребе нуклеарног оружја, расте из месеца у месец – истиче Пејић.

Употребе нуклеарног оружја у случају даље ескалације руско-украјинског сукоба не плаши се 36 одсто грађана, 23 одсто каже да се плаши, али да се нада да се неће догодити, 21 одсто каже да се не плаши, али да понекад помиси на то и узнремири се, док 18 процената њих каже да се плаши и то савким даном рата све више.  Став нема 2 процента испитаника.

- Како расте могућност употребе нуклеарног оружја, тако расте и страх код грађана. Како је сукоб ескалирао тако је и проценат уплашених растао. Иначе, страх од рата је увек у врху када је реч о највећим страховима – наводи Владимир Пејић.

Рељић: Јесу ли наши непријатељи у бољој форми него пре четврт века? Нису! А наши пријатељи? Јесу!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА