Најновије

ДАЧИЋ: Можемо да уведемо санкције Русији, али не и да се одрекнемо Косова

У овом тренутку нема промене политике Србије у односу на украјинску кризу и увођење санкција Русији, изјавио је Ивица Дачић, заменик председника Владе и министар спољних послова, у "Правом углу" РТВ-а.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

"Постоји то мишљење да спољна политика зависи од министра, а то је погрешно. Спољну политику води влада у сарадњи са председником, а за сада нема промене заједничког става, који је јасно дефинисан на Савету за националну безбедност у фебруару, да осуђујемо агресију Русије на Украјину, али да нећемо увести санкција Русији" изјаво је Дачић.

На питања да ли ће Србија до краја године ипак увести санкције Русији да ли ће "његов задатак бити да то саопшти јавности", Дачић је рекао да се на та питања гледа поједностављено, да је у питању систем "спојених судова" и да се не може од Србије тражити да поштује интегритет Украјине, а да се одрекне сопственог интегритета .

Коментаришући изјаву председнице Европске комисије Урсуле Фон Дер Лајен да се од Србије очекује да своју спољну политику усклади са ЕУ до краја године, што би подразумевало и увођење санкција Русији, Дачић тврди да се то не односи на то (санкције) већ на визну политику, то јест укидање безвизног режима са неким земљама.

Он је поновио да је циљ Србије да усагласи спољну политику са ЕУ, да је та усклађеност тренутно 46 посто, и да "ћемо гледати да то буде више", али је признао да се највећи број декларација, ставова и закључака, "управо односи на кризу у Украјини и Русију" и да ћемо ту морати пажљиво да тактизирамо.

Осврћући се на експлицитне ставове званичника ЕУ по том питању, који не остављају много простора Србији, Дачић је рекао да "ако неко хоће са нама да нађе заједнички језик мора да буде свестан онога што можемо и онога што не можемо".

"Можемо да уведемо санкције, али не и да се одрекнемо Косова…", рекао је у једном тренутку, додајући да "кад се они усагласе са оном што је интерес Србије онда ћемо се ускладити 100 посто".

"Ја следим државну политику, наша рука је пружена, потребно је да се пружи и друга рука", рекао је Дачић понављајући да се у овом случају очекује да "анестезирана" Србија лакше прогута независност Косова на шта она не пристаје.

Дачић је поновио да Запад Србију стално "непромишљеним потезима тера да се одрекне Косова" и тиме је "гура да се бори за помоћ других земаља".

Каже да као министар спољних послова у новом мандату још није предузимао активности на повлачењу признања Косова, да је Србија "веома поштовала" Вашингтонски споразум и договорени мораторијуим, али од кад је Приштина покренула кампању за нова признања и Београд ради на повлачењу признања.

На питање шта као шеф дипломатије ради да Косово не буде примљено у Савет Европе, Дачић је одговорио да у СЕ постоји двотрећинска већина за такву одлуку, али да Србија наступа "конструктивно", настоји да укаже да би то био преседан и да би то питање требало скинути са дневног реда.

"Не треба их изазивати и испровоцирати да изгласају, зато говоримо о принципијелним питањима и одуговлачимо", рекао је Дачић, истичући да Немачка ту врши највећи притисак, али да ће се Београд "борити до краја, тактички" и да ће он разговарати са Ирском, која је најавила иницијативу за пријем Косова у СЕ.

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА