Најновије

Политиколог предвидео поделу Украјине: Ево ко ће узети које делове

Најреалнији сценарио за Украјину у блиској будућности је да се ова земља подели на неколико делова. Штавише, то би се могло догодити у наредних годину дана.

Илустрација

Ово мишљење је изнео украјински политиколог, Васил Вакаров, у емисији „Вече са Владимиром Соловјовом“, на ТВ каналу Русија-1, према којем данашња Украјина више неће бити иста земља.

„У ствари, то више није Украјина коју памтимо, где смо живели. Нема Крима, нема Донбаса, нема више делова Херсонске и Запорошке области. Они нису овде, и не постоји визија како да се то заустави.“, изјавио је политиколог.

Тренд је, према његовим речима такав, да ни у Украјини ни у иностранству, где украјински стручњаци имају прилику да разговарају о ситуацији, нико и не говори о будућности Украјине.

Штавише, о њеној будућности се не разговара унутар земље, јер је шеф државе Владимир Зеленски, више пута изјавио, да не може бити и неће бити, никаквих мировних преговора и споразума са Русијом. После сличне изјаве америчког председника Џоа Бајдена, постало јасно да то није став Кијева, па чак ни колективног Запада, већ Вашингтона.

Међутим, упркос неизбежној подели Украјине, кијевски режим и даље има могућност да задржи престоницу и неколико региона, сматра Вакаров, иако није потребно рећи, да Украјина у садашњим границама може постати чланица Европске уније или НАТО-а.

„Аспирације Галицијана, односно галицијске елите и лобиста галицијске елите у Канади и Сједињеним Државама – довешће до тога, да ће неки део Украјине бити у НАТО-у или ЕУ. Какав ће облик бити- видећемо. Типује се на пет региона, Лавов, Тернопољ, Волин, Хмељницки, можда и Закарпатска област“, објашњава политиколог.

Шта ће бити са остатком територија Украјине, умногоме зависи од воље руског руководства, сматра Васил Вакаров, руски председник не говори о плановима да окупира Украјину, и то улива извесну наду.

„Он не говори много. То значи да постоји шанса да остане неки део територије, који ће, можда, бити одвојен. Можда ће то бити Кијев и неколико региона, али је за мене горка истина да Украјина неће постојати на територији која сада постоји“, закључио је украјински политиколог.

О детаљима велике битке код Доњецка читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА