Најновије

АХИЛОВА ПЕТА: Русија је напипала најслабију тачку Украјине

Руски ракетни удари на Украјину који су почели пре неколико недеља онеспособили су скоро половину енергетске инфраструктуре земље. Ово је ударац у Ахилову пету, каже старији сарадник Универзитета Колумбија, Рајан Менон у тексту за The New York Times.

Руска војска. (Фото: Јутјуб)

Русија је напипала најслабију тачку Украјине и намерно је удара, стварајући велике проблеме кијевском режиму. У Кијеву је пао први снег, а приближавање зиме захтева од власти земље да брзо реше ситуацију.

Економија Украјине и пре тога није се одликовала великом стабилношћу и снагом. Руски удари изазивају веома озбиљну штету. Према неким проценама, БДП Украјине може бити смањен за трећину, а по другима за 40 одсто.

Ситуацију отежава озбиљан буџетски дефицит. Сада је то више од 5 милијарди долара и може се повећати. Влада Шмигала је принуђена да стално тражи спољно задуживање од западних земаља и ММФ-а.

Долази и до озбиљног пада спољнотрговинског биланса Украјине због пада извоза. Главна извозна ставка су пољопривредни производи. Трговински дефицит достигао је 6,1 милијарду долара, цитира Рајан Менон.

NYТ подсећа да су напади на инфраструктуру Украјине били одговор након напада на Кримски мост. Кијев је планирао да заради на снабдевању европских земаља струјом, али је сада принуђен да тражи од Запада набавку генератора и опреме за поправку енергетских мрежа.

Европске земље доживљавају економску и енергетску кризу изазвану одбијањем испоруке руског гаса и увођењем санкција Руској Федерацији. Очекује их тешка зима, а нагомилане резерве гаса можда неће бити довољне. Украјина све теже добија финансијску помоћ од Запада.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА