Најновије

ПОЧЕЛО ЈЕ! Ова држава плаћа руски гас у рубљама

Анкара и Москва договориле су плаћање гаса у рубљама у септембру

Владимир путин/руски гас. (Фото: ria.ru)

Турска је почела да плаћа део пошиљки руског природног гаса у рубљама, рекао је у уторак министар енергетике Фатих Донмез и најавио конкретне планове о реализацији руског предлога да Турска постане база за снадбевање Европе руским гасом.

У идућим месецима удео плаћања у домаћој валути у трговини енергијом с Русијом биће повећан, изјавио је министар Донмез у разговору за телевизијску кућу "ТРТ Хабер".

Анкара и Москва договориле су плаћање гаса у рубљама у септембру.

Већина међународних енергетских уговора подмирује се у доларима или еврима, а Русија је под санкцијама западних земаља због инвазије на Украјину па бројним купцима предлаже јој енергенте плаћају у рубљама.

Турска покушава да подстакне трговину у лирама како би подржала домаћу валуту, ослабљену неортодоксном монетарном политиком. Турска централна банка снижава каматне стопе упркос високој инфлацији.

На питање о предлогу руског председника Владимира Путина да Турска постане центар за трговину природним гасом, Донмез је рекао да ће Анкара до краја године израдити детаљни план и да би могла одржати конференцију за добављаче и купце.

Руски председник предложио је у октобру да Турска постане база и алтернативна рута за снадбевање Европе руским гасом након што су гасовод Северни ток 1 и 2 у Балтичком мору оштећени у експлозијама. Турски председник Тајип Ердоган рекао је да се слаже с том идејом.

- Могли бисмо организовати међународну конференцију о гасу, можда у јануару или фебруару, како бисмо окупили добављаче гаса и земље увознице и сазнали што о томе мисле и потом ускладити наше даљње потезе - рекао је Донмез.

Воде се жестоке борбе за Доњецк и Херсон! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА