Најновије

ХЕРОЈ СССР И РУСИЈЕ ПОГИНУО У УКРАЈИНИ: Цела Србија је гледала филм о његовој јединици (ФОТО)

У близини Херсона погинуо је ветеран Александар Артемјев, који се борио у саставу чувене 9. чете у Авганистану, преноси портал База на свом Телеграм каналу.

Калашњиков (Фото: РИА Новости)

Овај 56-годишњи Рус се у августу добровољно пријавио да иде у зону специјалне војне операције (СВО). Према речима рођака, Артемјев није желео да гледа како млади дечаци умиру у Украјини и желео је да их заштити.

Послат је у Херсонску област. Дана 30. септембра, током једне од битака, у његов ров је улетела тенковска граната. Артемјев је желео да спасе свог друга, али га је гелер погодио у леђа. Други војсик је рањен у руку, а ветеран Авганистана је погинуо. Преживели војник је испричао породици Артемјева о његовој смрти.

Тело авганистанског ветерана је одвезено у Москву и сахрањено. Постхумно је награђен Орденом за храброст.

Артемјев, који је погинуо код Херсона, служио је у Авганистану од 1984. године, али је непосредно пре битке за чувену коту 3234 његов војни рок био завршен и вратио се кући, напомиње База.

Битка на коти 3234, једна од најпознатијих епизода рата у Авганистану, почела је 7. јануара 1988. године. Тада су авганистански муџахедини кренули у напад на висове како би отворили приступ путу Гардез-Хост.

9. чета се састојала од 39 људи, на њих је кренуло 200 до 400 муџахедина, али су совјетски војници извршили свој задатак - непријатељ није успео да се пробије на пут и да прекине кретање конвоја. У 9. чети је погинуло шест војника, још 28 је рањено. Губици нападачке стране су непознати.

Године 2005. редитељ Фјодор Бондарчук је снимио филм „9. чета“ о биткама на коти 3234, у којем су глумили Алексеј Чадов, Артур Смољанинов и Константин Крјуков. Радња филма се у много чему разликовала од стварних догађаја, због чега је критикован, а у Србији је имао велику гледаност.

О новом успеху руске војске прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА