Најновије

Приче које надилазе време: ТОП 6 историјских романа по избору Вулкана

Вулканових ТОП 6 историјских романа из 2022. године.

Фото: Вулкан

Љубитељи историјских романа су одабрали – од Персије преко древне Фиренце до модерне Русије – приче о херојству и подвижништву, неустрашивости и амбицији, фаталној љубави, политичким интригама, ривалству и легендарним и помало заборављеним личностима, оживљеним у делима врхунских аутора. Ово су драгуљи историјске фикције у којима сте, упркос временском јазу, пронашли делић своје душе.

Краљица из сенке Алисон Патаки је величанствена прича о првој Наполеоновој љубави и династији која је наџивела царство. Док револуција разара земљу, Дезире Клари се суочава са горком истином: свет који је познавала и волела заувек је нестао, а она је спремна на све да спасе своју породицу гиљотине. Случајни сусрет са Наполеоном Бонапартом претвориће се у прилику којој се надала.

Испуњен мистеријом, музиком и тугом, роман о љубави и губитку, предрасудама и болу Педесет имена за кишу открива нам шта заиста значи бити слободан. Блистави еп о издржљивој младој жени и њеној потрази за идентитетом изазива безброј емоција, од беса и суза до ситних тренутака радости. Аше Леми у овој сложеној емотивној причи о сукобу између генерација, са изненађујућим и брутално искреним завршетком, своју јунакињу не чини жртвом, јер ће назрети свет у коме можда ипак постоји место за њу.

Раскошан историјски еп Царичина кћи Елен Алпстен тка причу о Јелисавети Петровној Романовој, ћерки Катарине и Петра Великог, која је владала Русијом током изузетног живота обележеног љубављу, опасношћу, страшћу и скандалом. Ово је фасцинантна прича о животу, губитку, жртви, жељама, сломљеном срцу, издаји, ривалству и бурним односима, али и прича о рађању модерне Русије, младом царству у метежу и променама, лудилу рата и безобзирној бруталности апсолутне монархије када ништа није тако безвредно као људски живот.

Роман Наташе Бојд Индиго девојка удахнуо је нови живот једној од заборављених истакнутих историјских личности – Елизи Лукас. Романса, интрига, забрањена пријатељства, политичке и финансијске претње испредају причу о изванредној младој жени која је била далеко испред свог времена: о девојци која је открила тајну индига. У време када обесправљени гласови снажно долазе до изражаја, прича о жени која је, пркосећи конвенцијама, постала једна од првих предузетница у земљи подстиче нове дијалоге о будућности демократије.

Кон Игулден, славни аутор бестселер серијала о Јулију Цезару Император и серијала о Џингис-кану Освајач, задивио нас је још једном историјском причом. Заснован на једном од најепскијих момената у грчкој историји, Игулденов Соко Спарте маестрално оживљава племенитост и херојство, али и крвопролиће, борбе грчких војника плаћеника, ривалство и војне походе који леде крв, и то готово филмским сценама пуним драме и страсти сукобљених ратника. Необичан свет древне Персије одушевио је љубитеље врхунске историјске фикције.

Енигма Данте води нас у древну Фиренцу. Туробан и мрачан град је у рукама Корса Донатија, вође гвелфа жедног непријатељске крви гибелина, који тек што су нанели тежак пораз Сијењанима, савезницима Фиренце. Ту почиње роман Матеа Струкула, који преплиће причу о фирентинском песнику са најважнијим догађајима у историји Италије. Време је обележено опасним играма моћи, политичким интригама и заверама. У овом театру апокалипсе налази се и Данте Алигијери: заљубљен у Беатриче, али принуђен да живи са другом женом; заљубљеник у поезију и уметност, али позван да испуни своју дужност на бојном пољу.

Изванредне романе у којима се преплићу историја и имагинација потражите на vulkani.rs

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА