Најновије

Приштина спрема нову базу КБС на северу Косова

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је данас да Приштина припрема отварање пете базе на северу Косова која ће бити војна.

КБС (Фото: Јутјуб)

Дрецун је за ТВ Пинк рекао да је кризу око таблица Приштина искористила за полицијске Росу базе на северу Косова и њихово стално присуство.

"Ову најновији кризу, Приштина ће да искористи да припаднике такозваних косовских безбедносних снага инсталира стално на северу Косова", рекао је он.

Упозорио је на изјаве министарства одбране Косова да ће барикаде бити разбијене, а да ће КБС бити у сваком делу Косова.

"Реално је и да су били у два наврата присутни на Северу КиМ. Мислим да командант КФОР то мора да објасни. Да ли је одобрио, на основу чега. Сагласност четири председника општина са Севера није имао", рекао је он.

Дрецун је упозорио да КБС већ има теже наоружање, да на Косову постоји тенковски полигон те да се планира набавка тенкова и дронова.

Додао је да је КБС повећао број на готово 4.500 припадника, од чега је више од 2.000 већ завршио војну обуку у иностранству.

Он је навео да турска војска већ обучава у Албанији припаднике КБС за коришћење дронова Бајрактара.

"Шта ће офанзивно наоружање нелегалној формацији супротној Резолуцији 1244. То говори о томе да се Приштина спрема на озбиљну војно полицијску акцију", рекао је он.

Дрецун је оценио да земље запада све виде, знају и чују, а не хају нити обраћају пажњу на српске протесте.

"Срби су обесправљени, угрожена су им људска права и опстанак, а узрок једнострано понашање Приштине. Срби желе мирно политичко решавање проблема које је Приштина створила", рекао је он.

Оценио је да су поруке Приштине, ратоборне, брутално претеће, и ратнохушкачке.

Истакао је да Немачка даје најјачи ветар у леђа Приштини, док САД имају нешто прагматичнији став који оставља простора да се постигну нека решења.

Поручио је да Немци треба да одговоре какве тајне акте спроводе да Србе натерају да прихватимо нешто супротно сопственим интересима.

Поставио је и питање да ли су се недавно у Берлину немачки званичници срели са премијером Албаније Едијем Рамом и Албином Куртијем, и о чему је разговарано.

Он је упозорио и на политику различитих аршина коју води Немачка јер истовремено подржава територијални интегритет Украјине.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА