Најновије

МИНИСТАР МИШЧЕВИЋ: Осуђујемо агресију Русије и помажемо обнову енергетског система Украјине

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић изјавила је да је Србија врло озбиљан партнер Европске уније (ЕУ) и да ту показује "значајне вредности када је реч о рату у Украјини и када је реч о усклађивању у заједничкој спољној и безбедносној политици" са ЕУ.

„Ту и политички – осуђујући агресију (Русије) и подржавајући територијални интегритет Украјине, и економски – ових дана покушавамо да обезбедимо помоћ за обнову електроенергетског система Украјине, и хуманитарно, сваку помоћ смо понудили и донирали значајна средства за ову државу“, рекла је Мишчевић за Блиц.

Она је истакла да се усаглашавање Србије са спољном, безбедносном и одбрамбеном политиком ЕУ не односи „само на проценте“, односно искључиво увођење санкција Русији, већ и на све остале елементе и делове преговора за европске интеграције Србије, обухваћене преговарачким Поглављем 31.

Говорећи о закључцима Савета министара спољних послова ЕУ, резолуције Европског парламента, годишњег извештаја Европске комисије и чињеница да Србија ове године неће отворити нова поглавља у приступним преговорима, Мишчевић је казала да критике из тих извештаја нису биле оштре, већ реалне у односу на потребу даљег усаглашавања.

„Србија је до сада отворила 22 преговарачка поглавља, што значи да је дубоко загазила у процес унутрашњих реформи пре свега и да се нама сада не мери само број усвојених закона, већ и оно што се назива ‘трек рекорд’, а то ће рећи конкретни резултати спровођења закона који су сада у складу са правилима ЕУ“, навела је она.

Мишчевић је истакла да нема успоравања у преговорима и да су извештаји приметили назадовање само у области која се односи на нова геополитичка питања, односно усаглашавање са спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Украјинске власти се спремају да обуставе отпор у Бахмуту

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА