Најновије

"ОБЈАВИЛИ СУ НАМ РАТ" Лавров: Они су одавно у Украјини!

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров тврди да је "стотине" америчких војника распоређено у Украјини.

Сергеј Лавров. (Фото: mil.ru)

Лавров тврди да су амерички војници, војни саветници и обавештајци вец́ дуго директни учесници сукоба.

За руски Први канал, Лавров је опширно говорио о дубокој умешаности Вашингтона у непријатељства у Украјини, која су у сталном порасту упркос поновљеним уверавањима америчких лидера да америчко особље нец́е имати никакву улогу у борбама.
"Десетине, можда чак и стотине америчких војника су у Украјини, били су тамо и пре пуча", рекао је министар, мислец́и на збацивање украјинског председника Виктора Јануковича 2014. од стране националистичких формација и прозападних активиста.

"Службеници ЦИА-е заузели су најмање један спрат у Служби безбедности Украјине."

Лавров је такође тврдио да је амерички војни аташе са седиштем у Кијеву дао значајне савете украјинским властима, рекавши да су "војни специјалисти очигледно ангажовани не само у посетама Министарству одбране Украјине, вец́, наравно, на овај или онај начин пружају директне саветодавне, а можда чак и више од саветодавних услуга."

Он је напоменуо да је посебан тим америчких стручњака отпутовао у Украјину да надгледа доток западног оружја у земљу, створен након што су амерички законодавци захтевали робуснији механизам за прац́ење милијарди смртоносне помоц́и.

С обзиром на то да "Украјина добија све више и боље западно оружје", министар спољних послова је рекао да руске снаге сада формулишу планове за ометање испорука оружја, додајуц́и да се "железничке линије, мостови и тунели" разматрају као мете за "обављање ових испорука".
Лавров је наставио да тврди да су западне државе објавиле "рат" Русији пре скоро деценију, убрзо након Евромајданске револуције 2014, коју је убрзо уследила војна подршка САД и НАТО-а влади након државног удара.

"Колективни Запад, на чијем је челу нуклеарна сила – Сједињене Државе – је у рату са нама", рекао је он.

"Овај рат нам је објављен доста давно, након државног удара у Украјини који су оркестрирале Сједињене Државе и, заправо, подржала Европска унија."

Вашингтон је до сада ове године одобрио више од 20 милијарди долара директне војне помоц́и Украјини, не рачунајуц́и одвојену "Иницијативу за безбедносну помоц́ Украјини" и још милијарде економске и хуманитарне помоц́и. Амерички званичници су наговестили да ц́е се та политика наставити, јер су се обавезали да ц́е Кијеву снабдевати онолико помоц́и колико је потребно "колико год буде потребно".

КАДИРОВ: Операција ''Одмазда'' у Украјини ће бити још бруталнија

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА