Најновије

ШТО ДАЉЕ ОД СРБИЈЕ И РУСИЈЕ: ЕУ даје смернице Црној Гори

Нова мањинска влада мораће да се ослободи све већег утицаја Србије и Русије. Наводи се ово у анализи Европског савета за спољне послове, уз оцену да ће главни изазов бити да помири интересе две главне политичке групе у Црној Гори.

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

- Влада ће морати да се бори против корупције и заробљавања државе које Демократска партија социјалиста наводно промовише, истовремено се ослањајући на подршку те партије како би се спољна политика земље преусмерила на евроатлантске интеграције. То значи одбацивање све већег утицаја Србије и Русије, што би опет могло отуђити Демократски фронт - истиче се и додаје да лидер ГП УРА Дритан Абазовић, који је иницирао смену владе премијера Здравка Кривокапића треба да пронађе начин да прилагоди и уједини те политичке снаге без губитка парламентарне подршке.

- Управо зато је нужна јача сарадња са Европском унијом и САД. ЕУ и САД могу помоћи мањинској влади да увери оне који су одговорни за заробљавање државе да прихвате реформе и нове иницијативе за стварање отпорних институција - истиче се. - Борба против корупције и њени напори да заштити институције од српског и руског притиска могли би бити трансформацијски. Али, ДФ би могао представљати дугорочну претњу црногорској демократији. Руски интереси покушавају да блокирају приступање Црне Горе и других земаља Западног Балкана ЕУ. У овим кључним тренуцима промена, Црној Гори је потребна подршка ЕУ и САД. Ако је не добије, други глобални играчи покушаће да попуне празнину - закључује се у анализи.

Подсећамо, коалиција Црно на бијело (УРА и Цивис) понудила је 17. јануара свим парламентарним странкама формирање мањинске владе, без учешшћа ДФ и ДПС. У међувремену, партија Мила Ђукановића најавила је подршку том моделу. Очекује се да буде формирана почетком марта, а ко ће бити у њеном саставу, уз подршку Демократске партије социјалиста, још се не зна.

Демократе за то време организју протесте, поручујући да су једини излаз из дубоке кризе ванредни парламентарни избори. Демократски фронт најављује радикалније методе у исказивању незадовољства.

- Показали смо огромно стрпљење, али очигледно да не постоји жеља да се на тај начин изађе из ове ситуације. Зато ћемо блокадом Црне Горе спречити издају и продају народне воље од 30. августа и ставити до знања свима да нећемо дозволити да се Демократска партија социјалиста врати на места одлучивања. ДПС мора бити тешко поражен и кажњен, закључује посланик ДФ Јован Вучуровић.

Кривокапић уз НАТО

У анализи Европског савета за спољне послове наводи се да упркос Кривокапићевој блискости са СПЦ, која често има другачије политичке интересе од српске државе, он није довео у питање чланство Црне Горе у НАТО.

- Такође се држао на дистанци од србијанског председника Александра Вучића, који не бежи од покушаја да доминира Црном Гором, па чак и нагриза њену независност. Управо та политичка оријентација, као и неуспешна институционална реформа и вероватно Кривокапићева одлука да смени министра правде који је умањио значај геноцида у Сребреници, подстакле су просрпски и проруски ДФ да бојкотује парламент и повуче своју подршку Влади - указује се у анализи.

Украјински конзул позива на уништење Руса

Конзул Украјине у Црној Гори Михајло Шматов позвао је на свом фејсбук- профилу на "уништење" Русије и Марш јединства са Украјином 19. фебруара у Подгорици под ознаком "Русија мора бити уништена"!

- Такав марш се већ одржао у многим престоницама света, сада је на реду Црна Гора - написао је Шматов, позивајући грађане да се окупе у 12 часова у парку код моста Миленијум и прошетају центром Подгорице поред Министарства спољних послова, парламента, председничке управе до централног трга. - Што нас је више, то боље, па охрабрите своје пријатеље и познанике, посебно Црногорце, да подрже Украјину.

Шматов је навео да су посебно добродошли Црногорци и патриоте, мислећи на комите.

- Добродошле су заставе, транспаренти, плакати и све манифестације патриотског карактера. Видимо се. Слава Украјини.

Извор: ВЦечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА