Најновије

ШОКАНТНО - ЊИХ НИШТА НИЈЕ СРАМОТА: Ево шта Шиптари уз помоћ ЕУ и УН-а спроводе у дело!

Џафер Дева има највећу одговорност за смрт око 10.000 Срба и протеривање много већег броја, подсећа историчар Чедомир Антић.

Фото: ПРИНТСКРИН/ФЕЈСБУК/УНДП

Кућа озлоглашеног нацисте Џафера Деве, познатог као косметски Хитлер, у јужном делу Косовске Митровице биће реконструисана и служиће као регионални центар културне активности. Да ствар буде још шокантнија, овај пројекат подржава ЕУ и Програм Уједињених нација за развој (УНДП).

Чувен по злу

Дева (1904-1978) био је један од оснивача "велике Албаније" и сурове СС дивизије Скендербег, која је ликвидирала Србе, Јевреје и Роме у Другом светском рату, а косметским Хитлером је прозван због суровости. Имајући у виду да је најављено да ће након реконструкције бити регионални центар за културне активности, бројни стручњаци су то оценили као покушај његове рехабилитације.

Историчар Чедомир Антић за Курир оцењује да је овакав потез Приштине, односно УН, непоштена и неискрена политика неједнаких стандарда у којој је свако невин док се не докаже да је Србин.

- Не може се Дева поредити с Хитлером, јер је Хитлер био један, али јесте остварио највишу функцију марионетске "велике Албаније". Он има највећу одговорност за смрт око 10.000 Срба и протеривање много већег броја. Но, у свему су најгори неједнаки стандарди - казао је Антић.

Парадржава

Подсећа да су, када су преузели власт на Косову, започели прогон Срба какав није виђен.

- После рата, уместо да буду кажњени, добили су аутономију и постали парадржава. Када је реч о улози великих сила, треба рећи да су земље Квинте директно криве за све оно што се догодило на Балкану последњих 30 година - истакао је он.

И градоначелник Северне Косовске Митровице Милан Радојевић оценио је као шокантно и невероватно да УНДП у јужном делу Косовске Митровице реконструише Девину кућу.

Он је позвао на отказивање овог пројекта. Подсетио је да је "Дева током окупације дочекао немачког генерала Еберхарта и захвалио му на ослобођењу од српског ропства".

Зову НАТО у помоћ

Косовски министар одбране Арменд Мехај затражио је повећану пажњу НАТО да би се, како каже, спречио утицај руско-српских дестабилизујућих кругова које подржавају кинески кругови у региону.

Некадашњи директор Здравственог центра у Северној Митровици Милан Ивановић упозорава да је ово само још један покушај Запада да помогне Приштини у даљем етничком чишћењу територије КиМ.

- Приштина се обраћа својим природним савезницима, односно менторима и људима који су им и омогућили стварање квазидржаве. Све је мање скривено да су и њихови ментори све отвореније на албанској страни да би направили етнички чисти простор - каже Ивановић за Курир.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА