Најновије

ОБРАДОВИЋ УДАРИО НА БАНКЕ: Зауставићемо банкарску пљачку грађана

Поводом ревизија пресуда у споровима грађана са банкама огласио се и Српски покрет Двери а његов председник Бошко Обрадовић је оценио да су пре притиска банкарског лобија грађани добијали поврат незаконито наплаћеног новца а да се ситуација сада променила. Према његовим речима банке су, када су схватиле да имају на стотине хиљада тужби грађана против себе, кренуле да лобирају по Србији, што за резултат има да је Врховни касациони суд увео другачију судску праксу.

Бошко Обрадовић (Фото: Јутјуб)

"У тој пракси грађани масовно губе спорове и дужни су да плаћају стотине хиљада динара судских трошкова", рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре, а пренеле Двери у саопштењу.

Тврди да се власт определила да стане на страну страних интереса и банкарског лобија, а против грађана, те да свакодневно, "паравојске извршитеља" избацују породице на улице, а њихову имовину продају у бесцење и навео да ће један од првих потеза Двери бити измена закона који то омогућавају.

" Донећемо Закон о заштити презадужених породица, тако да ће једини животни простор грађана морати да буде изузет од извршења", рекао је Обрадовић.

Новинарима се обратила и корисница стамбеног кредита Сања Вујановић која је рекла да клијенти немају могућност да преговарају са банком око садржаја уговорних одредби или обавеза и да банке клијенте стављају пред свршен чин да потпишу уговор онакав какав им је понуђен, без могућности да било шта измене.

Адвокат Владимир Матић је оценио да је правна сигурност угрожена допуном става Врховног касационог суда којим је, како је рекао, утврђено право банака да наплаћују накнаде за обраду кредита, а да претходно немају обавезу одређивања структуре накнаде.

"Због овог става дошло је до поремећаја у раду судова и данас имамо неуједначену судску праксу, коју је створио управо највиши суд у држави, а који има задатак да уједначава судску праксу", рекао је Матић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА