Најновије

ЧОВЕЧАНСТВУ ЗБОГ УКРАЈИНЕ ПРЕТИ ГЛАД: Нема позитивних прогноза

У случају престанка испорука пшенице из Русије и Украјине, један број региона у свету суочиће се са несташицом хране и глађу, пише Гардијан.

Пшеница (Фото: Pixabay)

Због украјинске кризе, свет је суочен са наглим растом цена хране, упоредивим са ситуацијом после светске финансијске кризе 2008. године. Прекид снабдевања из Русије и Украјине прети да погорша тренутну ситуацију.

Према речима главног економисте Светског програма УН за храну Арифа Хусеина, последице украјинске кризе погодиће и друге делове света.

„Цене житарица и нафте убрзано се приближавају, па чак и превазилазе показатеље који нису примећени од кризе хране и горива 2008. године“, објаснио је стручњак.

Лист подсећа да су цене хране широм света расле и пре заоштравања ситуације у Украјини. Као разлози наводе се климатска криза и пандемија корона вируса. Сада су ови фактори додали ризик од прекида сетвене кампање у Украјини и привремену забрану извоза житарица из Русије.

Сада Украјина чини десет одсто светских залиха пшенице и 15 одсто тржишта кукуруза. Русија је највећи извозник житарица и један од лидера у извозу семена сунцокрета. Истовремено, 40 одсто залиха пшенице из црноморског региона иде на Блиски исток и Африку, где су цене хране већ нагло порасле.

Председник Међународног фонда за пољопривредни развој Жилбер Унбо упозорио је да би текућа криза могла ограничити набавку кључних усева и довести до повећања цена хране и глади.

„Ово би могло да угрози глобалну безбедност хране и појача геополитичке тензије“, додао је Унгбо.

Последице ће бити посебно тешке за оне који се већ муче да прехране своје породице, нагласио је он.

Претећу кризу с храном погоршавају природни фактори: прошле године Канада, један од лидера у извозу житарица, суочила се са сушом и врућином, слични проблеми су примећени у Латинској Америци, Сједињене Државе су погодили шумски пожари и друге катастрофе, а Аустралија сада страда од поплава чије последице утичу на пољопривреду у будућности.

Источна Африка је сада најближа глади – у региону Рога Африке, три кишне сезоне уништиле су усеве и изазвале огроман губитак стоке, а недостатак воде и пашњака је довео до сукоба међу заједницама, а прогнозе су до сада само негативне, рекао је регионални директор Светског програма УН за храну у источној Африци Мајкл Данфорд.

„Усеви умиру, стока умире, а глад се појачава како су суше које се понављају погодиле Рог Африке. Ситуација захтева хитну хуманитарну акцију и сталну подршку за изградњу отпорности заједница за будућност“, упозорио је он.

Раније је аналитичар немачке Комерцбанке Карстен Фрич најавио појаву глади у Африци и на Блиском истоку због поремећаја у снабдевању пшеницом из Русије и Украјине, као и рекордног смањења светских резерви житарица.

Шта се догађа у Украјини, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА