Најновије

ИНТЕРВЈУ - МИЉКО РИСТИЋ: За здравство доступно свима без листа чекања

Брзом легализацијом зауставиће се грађевинска мафија, а људи ће бити без страха у својим кућама да ће им доћи инспектор по мито, или јавни извршитељи да пљачкају народ због једног неплаћеног рачунаМетро је услов нормалног функционисања сваког великог града. Поред две планиране линије, Београду су потребне и линије које би повезивале све приградске општине с центром града. Наставили бисмо с пројектовањем линија, али изградњу метроа бисмо наставили тек након завршетка канализационе мреже која мора доћи до сваке куће на територији Београда. Ово су два скупа пројекта, али ми мислимо да је канализација приоритет због очувања здравља Београђана, каже у интервјуу за „Политику” Миљко Ристић, кандидат за градоначелника изборне листе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка”.

Фото: СРС

Као један од најбољих српских кардиохирурга, истакнути научник и професор Медицинског факултета, како сте преломили да будете кандидат за градоначелника СРС-а?

Дуго сам у здравству и Београда и Србије и из разговора с десетинама хиљада пацијената видео сам колико је њихово незадовољство процедурама око пријема, дијагностике, заказивања специјалистичких прегледа и често вишемесечним чекањем на евентуално индуковану хируршку интервенцију, која се одлаже и по неколико пута, а болест узима свој данак. Лекар појединац у здравственом систему Србије не може да измени скоро ништа, али с позиције градоначелника Београда сигурно може и ја већ знам и како. Лако сам прихватио понуду др Војислава Шешеља да ме Српска радикална странка кандидује за градоначелника, ја сам члан ове странке тридесет година. Нисам имао никакву дилему. Програм наше странке се никада није мењао. Од почетка идеја је била заштита српског становништва и заштита основних људских права у свакодневном животу нашег народа у републикама бивше Југославије, које су у међувремену постале државе, а српски народ се раселио широм света. Јасеновац, „Олуја”, убијање Срба на Косову и Метохији и продаја њихових органа само су неке од страхота српског народа на које је увек и јасно указивала Српска радикална странка.

Зашто би неко гласао управо за вас и листу СРС-а?

Моја активност у СРС-у је превасходно медицинског карактера, а у мом послу сам научио да помажем свима, сваком грађанину коме је моја лекарска помоћ потребна. То искуство пренећу и на функцију градоначелника. Као што здравствена заштита мора бити доступна свима, без обзира на страначку или било коју припадност, тако и услуге градске управе морају бити доступне сваком становнику нашег главног града. Тако ће и бити када ја будем градоначелник. Неће ми бити тешко да то реализујем јер је на нашој листи много полетних, младих, образованих људи, али и оних с озбиљним искуством и, што је најважније, све су то поштени људи који ће радити искључиво у интересу наших суграђана.

Ако будете у прилици да СРС формира власт у Београду, да ли ћете ући у коалицију са СНС-ом или другом групацијом партија?

О коалицијама се разговара после избора. Начелно бих рекао да бисмо могли бити коалициона власт са Српском напредном странком, јер у тиму који је до сада водио Београд има и стручних, и поштених и вредних људи. Ја бих могао само с таквима. С обзиром на то да је општепознато да сам ја љубитељ фудбала, своју екипу сарадника видим као државну репрезентацију. Играју сви који имају резултате. Приоритет би свакако били баш такви људи из Српске радикалне странке.

Најавили сте да ћете изградити мост између Земуна и Великог ратног острва и унапређење рада домова здравља, да ли су то најјачи ваши изборни адути?

Унапређење здравственог система Србије, који бих ја започео у Београду, у области је примарне здравствене заштите. Свака београдска општина имаће савремено опремљен дом здравља са свим специјалистичким службама, што ће значајно растеретити установе терцијалне заштите и допринети бржем лечењу најтежих болесника. Заштита животне средине је такође веома важна и у Београду повезана с непостојањем канализационе мреже и та изградња је један од наших приоритета. Када се канализација не буде изливала у Саву и Дунав, имаћемо много здравију животну средину.

Са чиме бисте прво кренули?

Мора се одмах почети с израдом пројектне документације за канализациону мрежу целог Београда. Ада Циганлија и Велико ратно острво су омиљена излетишта Београда, али им се не придаје довољно пажње. Поготово Велико ратно острво, које је прави драгуљ, и моја намера је да од њега направим туристичку атракцију светског гласа. Зато морамо најпре да направимо трајни мост до ове туристичке оазе, а оставили бисмо могућност и преласка на Ратно острво воденим путем, што би сигурно било интересантно за један број туриста. Циљ ми је да странци враћају у Београд и због Великог ратног острва.

Оцените досадашњи рад градске власти која управља Београдом десет година. Шта бисте другачије урадили уместо садашње власти?

Много тога треба радити ефикасније и брже.

Наведите неки пример?

Легализацију објеката без грађевинских дозвола, рецимо. Захтеви за легализацију деценијама су у писарницама градских општина. То се намерно не ради јер док год не буде све легализовано, по Београду ће се наставити бесправна градња и ницаће непланске зграде у центру главног града. Брзом легализацијом зауставиће се грађевинска мафија, а људи домаћини уживаће у својим кућама без страха да ће им доћи неки инспектор по мито да би му наводно заштитио кућу од рушења. Као градоначелник одмах бих наложио израду детаљних урбанистичких планова који су основ за легализацију, али и брана будућој непланској градњи. Корупција се мора искоренити из свих градских служби. Комунална јавна предузећа неће моћи да незаконито раде с јавним извршитељима и да пљачкају народ због евентуално једног неплаћеног рачуна.

Невероватно ми је да би неко уклањао споменик Стефану Немањи

Да ли бисте наставили с пројектима као што је изградња метроа и да ли бисте уклонили споменик Стефану Немањи?

Невероватна ми је идеја да би неко уклањао споменик Стефану Немањи. Наравно да ми тако нешто не пада на памет. Због историјског значаја, а и украса Београда, што тај споменик заиста јесте.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА