Најновије

ПРВИ СУСРЕТ ПУТИНА И ЗЕЛЕНСКОГ: Преговори трајали 9 сати, поглед председника Русије све говори! (ВИДЕО)

Први сусрет руског и украјинског председника Владимира Путина и Володомира Зеленског догодио се у децембру 2019. године у Паризу, на самиту на ком су учествовали и председник Француске Емануел Макрон и Немачка канцеларка Ангела Меркле. Како су тада медији пренели, председници су се на самиту договорили да се до краја 2019. године у потпуности примени свеобухватан споразум о прекиду ватре на истоку Украјине који је тада био у јеку.

Фото: Јутјуб

Овај сусрет уједно је био и први пут да су се у оквиру овог формата сусрели Владимир Путин и Володимир Зеленски.

Ројтерс је тада пренео да су разговори у Паризу трајали девет сати, док је британска агенција приметила да је говор тела Путина и Зеленског био "хладан" и да се они јавно нису руковали, као и да су избегавали контакт очима.

У једном моменту, када су се састали и сели за округли сто, пре почетка разговора и искључивања медија из сале, који су у том тренутку били присутни, Владимир Путин је опоменуо Володимира Зеленског да погледа у камеру фотоапарата.

Какав је договор тада склопљен између Путина и Зеленског?

Наиме, они су се на састанку у оквиру Нормандијске четворке, коју чине Русија, Француска, Немачка и Украјина, договорили да се ослободе и размене сви затвореници који имају везе са сукобом, такође до краја 2019. године.

Договорили су се да до краја марта 2020. године расформирају војне снаге у три области у Украјини, преноси ББЦ. На конференцији за новинаре после разговора у Јелисејској палати, Путин је поздравио састанак четворке, наводећи да представља важан корак ка деескалацији сукоба у Украјини.

Путин је позвао и на измене украјинског Устава да би се Донбасу дао специјалан статус.

Додао је и да је потребно да се омогући више пролаза за цивиле на истоку Украјине и да се да амнестија људима који су уцествовали у конфликту.

Зеленски је новинарима рекао да Украјина неће пристати на територијалне уступке у замену за постизање мира.

Он је додао да његова земља мора да има потпуну контролу над својим источним подручјима и да на том пољу неће правити компромисе.

Такође је пренео да је проблем извоза руског гаса кроз Украјину отклоњен и да ће се радити на споразуму по том питању.

Русија и Украјина се ни тада нису сложиле о појединим питањима, као што су повлачење проруских снага и избори у областима Украјине, које су под контролом побуњеника.

Француски председник Емануел Макрон, који је био домаћин разговора заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел, рекао је да су на састанку биле видне разлике.

- Нисмо дошли до чудесног решења, али смо постигли напредак - рекао је тада Макрон и додао да сама чињеница да су се састали у Паризу важан резултат.

Меркел је истакла да је у Паризу показана добра воља.

- Имамо много посла да урадимо, али након данашњег састанка сматрам да постоји добра воља да се реше тешка питања - навела је Меркел.

Зеленски се синоћ у сред ноћи обратио путем Фејсбука. Шта је поручио Русији погледајте ОВДЕ.

Извор: srbijadanas.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА