Најновије

ПОСЛАНИЦА БУНДЕСТАГА: НАТО агресија на СРЈ преседан

НАТО агресија на бившу СР Југославију је преседан који су САД и "коалиција вољних" наставиле 2003. године против Ирака,а сада га користи и Русија против Украјине, оценила је посланица Левице у немачком Бундестагу и председница фракције левице у одбору за одбрану Жаклин Настић.

Бомбардовање СРЈ (Фото: Јутјуб)

"Сутра, 24. марта је 23. годишњица НАТО агресије на СРЈ. Тај напад је био јасно и хладнокрвно кршење међународног права и представља преседан, који су САД и коалиција вољних наставили у Ираку 2003. године, а сада га користи и Русија против Украјине", оценила је Настић у саопштењу достављеном Танјугу.

Она је подсетила да је Југославија 77 дана бомбардована, под изговором, како је цитирала тадашњег сесфа немачке дипломатије Јозефа Фишера, да би се "спречио други Аушвиц".

"НАТО је уништио градове, школе, болнице, електране, цркве, меморијалне центре, мостове, возове… делимично чак и муницијом од обогаћеног уранијума. До дан данас становништво има здравствене последице", указала је она.

Нагласила је да су жртве бомби пре свега били цивили, док је штета по југословенску армију, због скривања, била ограничена.

Настић је казала да је тадашњи портпарол НАТО Џејми Шеј створио појам наводно неизбежних "колатералних штета", што треба да ослика убијање цивила и разарање цивилне инфраструктуре на хладан бирократски језик.

"Међутим, у ратовима су најчешће жртве жена, деца и мушкарци који не учествују у сукобу. То је један разлог више да се одбију сви ратови“, поручила је она.

Зато, подвлачи, Левица захтева безусловни повратак међународном праву, које садржи забрану примене силе:

"Не сме бити изузетака“, поручила је Настић.

О стању на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА