Најновије

МАРИЈУПОЉ ЈЕ "ПАО", ИРПИН "ОСЛОБОЂЕН": Стратешки важна лука на обали Азовског мора у рукама руских трупа!

Градоначелник Маријупоља Вадим Бојченко изјавио је синоћ да је његов град у рукама окупатора након вишенедељне опсаде руских снага које су, каже, сравниле град, довеле до погибије људи и натерале стотине хиљада да оду из својих домова.

Фото: Министарство одбране Русије

- Није све у нашој моћи. Ми смо, нажалост, данас у рукама окупатора - рекао је Бојченко у телевизијском интервјуу емитованм уживо, а пренео је Си-Ен-Ен.

Он је претходно позвао на евакуацију преосталог становништва.

- Око 160.000 људи данас се налази у опкољеном граду Маријупољу, где је немогуће живети, јер нема воде, струје, грејања, нема комуникација - рекао је Бојченко. И заиста је страшно.

Велики лучки град на обали Азовског мора већ дуго је блокиран и у њему се воде градске борбе. Зараћене стране оптужују једна другу да руше зграде. Министарство одбране Русије тврди да националистички украјински батаљони намерно нису пуштали грађане да изађу хуманитарним коридорима јер су их користили као живи штит.

Нешто пре тога градоначелник једног другог града, Ирпина, 20 километара севернозападно од Кијева, рекао је да су украјинске снаге повратиле контролу над овим градом.

После свакодневних руско-украјинских видео-преговора, у Истанбулу ће се данас поново срести уживо две делегације у покушају да нађу било каква компромисна решења која би зауставила крвопролиће на свим фронтовима у Украјини.

До сада делегације Русије и Украјине нису никако излазиле из "преговарачког рова". Највиши руководиоци кажу да и даље неће да попусте кад је реч о томе чији је Крим и јесу ли Доњецка и Луганска област постане самосталне државе.

Најављено је да ће преговори трајати данас и сутра. Мада преговарачи не коментаришу конкретно где се слажу а где "шкрипи", из изјава политичара у Кијеву и Москви јасно је да о кључним питањима нема ни милиметра помака. Највише времена се потрошило на питање неутралног статуса Украјине, а спомињали су се модели који сада постоје у појединим европским земљама.

Али оно на чему Русија ултимативно инсистира то је да Кијев призна Крим као руску територију, као и да Доњецка и Луганска област буду нове самосталне државе. Тек затим су питања "денацификације" и "демилитаризације".

Рат у Украјини нанео је до сада штету на инфраструктури у вредности од 63 милијарде долара, према процени Кијевске школе економије. Процена је заснована на званичним подацима Министарства за инфраструктуру и на бази искустава у анализи губитака у Сирији и Ираку.

А украјинска министарка економије Јулија Свириденко изнела је да је до сада рат коштао Украјину чак 564,9 милијарди долара. Овај износ је много већи јер је реч о штети која је причињена и на инфраструктури и на изгубљеном економском расту, као и другим факторима.

У предвечерје мировних преговора оружје је наставило да делује. Украјински генералштаб је саопштио да су њихове ПВО јединице у близини Харкова обориле један руски авион, а код Кијева хеликоптер и беспилотну летелицу. Осим тога тврде да су северно од Кијева оборена три противничка авиона. А градоначелник Ирпина Александар Маркушин рекао је да су украјинске снаге повратиле контролу над овим градом, који се налази у близини Кијева.

Украјинске јединице су и јуче гађале артиљеријом не само противничке циљеве већ и насељена места, па се зато повећава број погинулих и рањених цивила. Мада је гађање ређе јер је очигледно да украјинским јединицама понестаје муниције, у минула 24 сата повређено је у Доњецкој народној републици 58 цивила, који су погођени гелерима артиљеријских пројектила. Министарство одбране Русије је као један од главних задатака поставило уништавање ракетних комплекса "Точка-У". То су оне ракете које су пале у центар Доњецка, али и других градова Донбаса.

- До сада је уништено 85 одсто ових ракета - изјавио је генерал Сергеј Рудској, начелник главне оперативне управе руског генералштаба.

Ракета "Точка-У" направљена је још у совјетско време, седамдесетих година. Она се превози на тегљачима, а домет јој је до 120 километара. Савременим средствима ПВО такву ракету није тешко оборити јер она не спада у оне које могу да мењају путању.

Кијев је саопштио да су руски бродови ушли у затворено подручје Црног мора, додајући да Русија тако може да припреми нове ракетне ударе на територију Украјине.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је јуче да они који су умешани у мучење заробљених руских војника, чији су се снимци појавили на интернету, морају да сносе одговорност.

Претходно су се на интернету појавили снимци на којима се виде заробљени руски војници који су упуцани у ноге.

Украјински председник Владимир Зеленски у првом интервјуу руским медијима - ТВ каналу Дожд, порталу "Медуза" и листу "Комерсант" - који је дао преко видео-везе - тврди да његова земља није планирала прављење атомског оружја нити га може направити, али сматра да је предаја нуклеарног оружја Русији после Будимпештанског меморандума била издаја националних интереса. Он је такође рекао да никада није потписао никакав документ о припреми за напад на оне делове Донбаса који су се прогласили самосталним државама. Али руски војници су дошли до документа који је потписао командант националне гарде Украјине, у коме се говори шта и како треба припремити за напад.

У том интервјуу, који је трајао око 90 минута, Зеленски је поновио то што је говорио минулих дана, пре свега око могућег статуса неутралности Украјине, као и гаранција њене безбедности коју би потписале велесиле. Он је саопштио и да ће народни референдум омогућити измену Устава о неутралном статусу Украјине за неколико месеци, што би било брже од парламентарне процедуре за уставне амандмане.

Украјински лидер тврди да Руси силом одводе децу из блокираног Маријупоља на своју територију, да би их касније размењивали. То је апсурд јер они који успеју да изађу хуманитарним коридорима, одлазе или у места у Русији, многи тамо имају родбину, или у украјинске градове.

Председник Зеленски је поновио како је број погинулих руских војника вишеструко већи од оног који у Москви службено саопштавају. Он каже да Руси имају око 20.000 мртвих. Такође тврди да је велики број саморањавања у руској војсци јер један број не жели да ратује.

Без обзира на причу о томе да уважава руску културу и језик, Зеленски је ипак открио то да Русе који су грађани Украјине не сматра једнакима са осталима.

- Ако желите руске школе, отворите приватне - поручио је он, очигледно заборавивши због чега је избио сукоб у Донбасу и зашто су се грађани Крима одлучили на одвајање од Украјине и припајање Русији. Укинуто им је право да у срединама где су већина руски буде, паралелно са украјинским, државни језик. Уосталом, и он до 17. године није знао украјински.

Ограничења

Руске власти ће ограничити улазак грађана из држава које је Москва прогласила непријатељским, потврдио је министар спољних послова Сергеј Лавров. Раније је постојала таква мера само за грађане САД. Нова визна ограничења Русија је увела као одговор јер су њеним грађанима, бизнисменима али и политичарима уведене забране уласка у западне земље.

Испаштање

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да је више од 300.000 избеглица већ стигло у Немачку из те земље, као и да је то тек почетак. Истакао је да је Русија прекршила правила међународног поретка, да ће сви испаштати, али Русија највише.

Руска војска је у близини Мариупоља оборила украјински хеликоптер који је требало да хитно изведе команданте пука ''Азов'', рекао је на брифингу портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА