Најновије

САНКЦИЈЕ ИМ НЕ МОГУ НИШТА: Трговински промет Русије и Кине порастао је скоро 40 одсто за два месеца

Међусобна трговина између Русије и Кине у прва два месеца 2022. порасла је за 38,5 одсто на годишњем нивоу, према статистикама које је у понедељак објавила кинеска царинска управа. Трговински промет у периоду јануар-фебруар достигао је 26,43 милијарде долара.

Фото: zerohedge.com

Руски извоз у Кину скочио је за 35,8% у том периоду на 13,8 милијарди долара, док је Русија из Кине увезла робе и услуге у вредности од 12,6 милијарди долара, што представља годишњи раст од 41,5%.

Прошле године је руско-кинеска трговина достигла врхунац на рекордних 148,8 милијарди долара, што је повећање од 35,8% у односу на 2020. годину, када је опала за 2,9% због пандемије ковид-19.

Свеукупно, трговински суфицит Кине достигао је 59,77 милијарди долара у прва два месеца 2022, што је повећање од 16,5% у односу на исти период 2021.

Упркос све сложенијим и непредвидивим спољним факторима, ситуација у кинеској спољној трговини је и даље стабилна. То је првенствено због флексибилности кинеске економије. Генерално, дугорочно гледано, позитиван тренд остаје непромењен – рекао је кинески царински званичник Ли Куивен, коментаришући новообјављене податке.

Позитиван биланс Русије у периоду јануар-фебруар достигао је 1,19 милијарди долара, што је пораст од 26,3% на годишњем нивоу.

Након прошлогодишњих позитивних резултата, кинески председник Си Ђинпинг је прогнозирао да би трговински промет између Русије и Кине ускоро могао да достигне 250 милијарди долара. Стручњаци кажу да би овај праг могао бити достигнут 2026. године.

Међу главним областима које ће допринети расту трговине између две земље, аналитичари наводе извоз руске нафте и гаса, обојених метала и пољопривредних производа. Кина је прошлог месеца укинула сва ограничења на увоз руске пшенице и сада може слободно да купује пшеницу из било ког руског региона.

Шта ће се десити ако Москва заврне гас сазнајте ОВДЕ.

Извор: Нулта Тачка/РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА