Најновије

АНЂЕЛКОВИЋ: Путин отворио врата за север Косова и Републику Српску

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је изјава руског председника Владимира Путина у складу са одлуком Међународног суда правде којем се Србија обратила, пише Данас.

Путин и КиМ (Илустрација: РИА Новости/Pixabay)

Коментаришући изјаву председника Путина који је, у разговору са генералним секретаром Уједињених нација Антонијем Гутерешом, рекао да су Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република постале независне на основу преседана Међународног суда правде приликом одлучивања о независности Косова, Анђелковић наводи да та изјава може бити корисна за Србију.

"Србија се обратила питањем које није било најсрећније срочено и добила је одговор да све територије које донесу декларацију о независности на начин који подразумева изражавање воље грађана имају право на тако нешто. Отуда, ништа Путин није друго урадио осим што је констатовао чињеницу да је Међународни суд донео по захтеву Србије одлуку која се нама у том моменту није допала. С друге стране, то може да буде корисно и за нас. Као што та одлука важи за Косово она може да важи и за север где су Срби већина и где могу да конституишу све своје органе ако донесу такву одлуку. Али и за Републику Српску", каже Анђелковић..

Како додаје, друго је питање да ли Београд има храбрости да се позове на такву одлуку и реализује национални интерес, будући да Србије Косово у целини не контролише и да је мало вероватмо да ће га повратити.

"Ова одлука нам омогућава да се сконцентришемо на оно што је реално, а то су север Косова и РС. Друга ствар је да ли Београд има храбрости да тако нешто уради. Отуда мислим да је Путинова изјава је потпуно у складу са реалношћу и може да нам користи ако смо одлучни да станемо иза својих инетреса", додаје он.

Упитан да ли је Путин тиме признао независност Косова, одговара да није ни на који начин.

"Он је само рекао да као што је Запад прихватио ту косовску декларацију у складу са одлуком Међународног суда, тако и они признају за Лугањски и Доњецк. Друга ствар би била кад би Запад сам признао Лугањск и Доњецку републику, како би се односила Русија према Косову. Али за сада тако нешто је нереално и до даљењег сигурно нема промеме руског става. А кад би то којим случајем то постало универзалнмо решење, да се признају декларације које су донете у Лугањску, Доњецку и на Косову онда ми имамо отвотена врата да исто поступимо и на северу Косова и у РС", сматра Анђелковић.

Путин је, како преносе медји, истакао да је прочитао сва документа Међународног суда правде у вези са Косовом и да се добро сећа одлуке у којој се наводи да у остваривању права на самоопредељење одређена територија било које државе није у обавези да од централних власти тражи дозволу да прогласи суверенитет.

"То је речено за Косово и то је била одлука Међународног суда правде, коју су сви подржали“, казао је Путин додавши да Доњецка народна република и Луганска народна република имају исто право као Косово да се изјасне о свом суверенитету без дозволе централне власти, "јер је преседан већ направљен".

Више о овој теми прочитајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА