Најновије

(УЖИВО) СРБИЈА ОДЛУЧУЈЕ: Грађани бирају председника, парламент и локалну власт; до 14 часова гласало 29,8% бирача

Данас се у Србији одржавају парламентарни избори, 13. од увођења вишестраначја и чак девети ванредни, а грађани ће бирати и шефа државе и власт у Београду и Бору и још 12 локалних самоуправа. Бирачка места отворена су у 7 сати, а биће затворена у 20 часова.

Фото: Јутјуб

Излазност до 14 часова

Према последњим подацима ИПСОС Србија и ЦеСИД до 14 сати у Србији је на биралишта изашло и гласало 29,8 одсто грађана.

Излазност до 12 часова

Излазност на данашњим председничким, парламентарним и локалним изборима до 12 сати је 20,52 одсто, од 6.502.307 укупно уписаних бирача, саопштено је на конференцији за новинаре Републичке изборне комисије (РИК).

У београдском региону излазност је 18,23 одсто, у Војводини 23,93 одсто, региону Шумадије и Западне Србије 19,28 одсто и региону Јужне и Источне Србије 21,14 одсто, рекао је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић.

Он је додао да нема података о гласању Срба са КиМ, који гласају на бирачким местима у општинама Бујановац, Куршумлија, Рашка и Тутин.

Излазност до 11 часова

До 11 сати у Војводини је гласало 16,3 одсто бирача, у централној Србији 13,7 одсто, а у Београду 12,4 одсто.

Укупна излазност до 11 сати већа је за 0,4 одсто у односу на последње изборе 2020. године.

У Војводини је на прошлим изборима до 11 сати гласало нешто више него сада, односно 17,4 одсто бирача, док је у централој Србији и Београду изалазност сада већа.

Излазност до 9 часова

Укупна излазност до 9 часова је, по подацима Ипсоса, 5, 1 одсто.

Право гласа има 6.501.689 гласача

Како је утврдила Републичка изборна комисија, право гласа на данашњим изборима има 6.501.689 гласача, који ће своје право моћи да остваре на 8.255 бирачких места, од којих је 29 у казнено-поправним заводима и 77 у иностранству, и то у 34 државе.

Они ће бирати председника Србије између осам кандидата, који су жребом заузели следећа места на листићу: Миша Вацић (Српски патриота), Биљана Стојковић (Коалиција "Морамо"), Бранка Стаменковић (Коалиција "Суверенисти"), Задравко Понош ("Уједињени за победу Србије"), Милица Ђурђевић Стаменковски (Заветници), Александар Вучић ("Александар Вучић - Заједно можемо све"), Милош Јовановић (НАДА) и Бошко Обрадовић (Двери).

За парламент се бори 2.912 кандидата са 19 листа

За 250 места у републичком парламенту бориће се чак 2.912 кандидата са 19 листа, на којима је више од 80 политичких организација - партија, покрета, удружења грађана и платформи.

На првих пет места на листићу за парламент редослед је следећи: "Александар Вучић - Заједно можемо све", "Ивица Дачић - Премијер Србије", Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор, Др Војислав Шешељ - СРС, Мариника Тепић - Уједињени за победу Србије (ССП, ННС, Демократска странка ДУВМ - ВМДК, Странка Македонаца Србије, ПСГ, Удружени синдикати Србије "Слога", Покрет за преокрет, Покрет слободна Србија, Влашка странка).

Затим следе листе "Др Милош Јовановић - Нада за Србију - Српска коалиција НАДА"; Милица Ђурђевић Стаменковски (Заветници); "Муфтијин аманет-Странка правде и помирења - Усаме Зукорлић"; "Морамо - Акција - Еколошки устанак - Ћута - Не давимо Београд - Небојша Зеленовић"; "Суверенисти - Саша Радуловић (ЂБ) - Милан Стаматовић (ЗС) - Др Јована Стојковић (ЖЗС)"; Бошко Обрадовић - Српски покрет Двери - ПОКС - Милош Парандиловић; Заједно за Војводину - Војвођани (Демократски савез Хрвата у Војводини, Заједно за Војводину); СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин; Борис Тадић - "Ајмо људи" - Социјалдемократска странка - Нова странка - 1 од 5 милиона - Толеранција Србије - Уједињени покрет зелених Србије - Бошњачка грађанска странка - Странка Црногораца; Алтернатива за промене - Албанска демократска алтернатива; Коалиција Албанаца Долине; "Отете бебе Ана Пејић"; Ромска партија - Срђан Шајн; Руски мањински савез - Милена Павловић, Павле Бихали Гаврин (Српско-руски покрет, Српско руска партија "Вукови", Покрет Грка Србиза).

Цензус за парламент три одсто

Да би ушле у парламент, изборне листе морају да пређу цензус од три одсто. Проценат неопходних гласача који дају поверење странци да би сели у посланичке клупе смањен је пре две године са пет на три одсто.

Када је реч о мањинским странкама, којих на овим изборима учествује осам, за њих важи тзв. природни праг, по којем им је, у случају да гласа више од три и по милиона бирача, потребно око 15.000 гласова за један мандат.

На овим изборима грађани са Косова и Метохије ће због скандалозне одлуке приштинских власти да им се не дозволи гласање у покрајини, своје бирачко право моћи да остваре у четири општине на југу централне Србије - Куршумлији, Рашки, Бујановцу и Тутину.

Биралишта ће данас бити отворена у 7 часова, а затварају се у 20 часова. Изборе ће надгледати и скоро 5.300 домаћих и страних посматрача, међу којима су ЦРТА, ОЕСБ, делегације Европског парламента и Савета Европе...

Битка за два града и 12 општина

Становници два града и 12 општина у Србији данас ће, осим за председничке и парламентарне изборе, гласати и на локалу. Осим у Београду и Бору, одборници ће се бирати у Аранђеловцу, Смедеревској Паланци, Севојну, Лучанима, Књажевцу, Медвеђи, Бајиној Башти, Дољевцу, Кули, Кладову, Мајданпеку и Сечњу.

Мајданпек је одборнике бирао 2018. године, као и Дољевац, Кладово, Кула и Лучани. Пре истека мандата, председници тих општина поднели су оставке, уз образложење да ће њихове суграђане мање коштати да "све изборе заврше ове године". И у Медвеђи, Књажевцу, Сечњу и Бајиној Башти гласа се ванредно. У већини осталих градова и општина локални избори су одржани 2020. године, тако да им мандат истиче тек 2024.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА