Најновије

КАКО ЋЕ СРБИЈА УВОЗИТИ НАФТУ? НИС под санкцијама, ЕК тражи решење

Европска комисија тражи решење које ће очувати увоз нафте у Србију, речено је за Радио Слободна Европа (РСЕ), након што је Јадрански нафтовод (ЈАНАФ) саопштио да неће моћи да реализује транспорт нафте до Нафтне индустрије Србије (НИС) од 15. маја 2022. услед новог пакета санкција Европске уније усмерених према руским енергетским компанијама.

НИС (Фото: Јутјуб)

"Било коју одлуку о продужењу или проширењу санкција доноси Европски савет једногласно. Тражимо решење које ће заштитити увоз нафте у Србију", навела је Европска комисија у писаном одговору на упит РСЕ.

Из Јадранског нафтовода са седиштем у Загребу су 29. марта саопштили да уредба ЕУ донета 15. марта утиче на уговор који је ЈАНАФ закључио са НИС, а који важи до децембра 2022.

Некадашњи државни нафтни гигант НИС од 2008. године је у већинском власништву руске државне компаније Гаспромњефта.

У тој компанији за РСЕ наводе да се пословање НИС у овом тренутку "обавља неометано".

"Компанија остаје фокусирана на наставак реализације започетих инвестиција и на очување стабилности на домаћем тржишту нафтних деривата. Рафинерија нафте Панчево ради у нормалном режиму и тржиште је уредно снабдевено свим врстама деривата", навео је НИС.

Додају и да настављају да прате ситуацију и "анализирају све потенцијалне сценарије".

Председник Србије Александар Вучић рекао је 31. марта за Радио-телевизију Србије да је НИС потпао под санкције ЕУ заведене против Русије и да Србија разговара са представницима ЕУ о увозу нафте. Он је тада изјавио да ће то "бити решено".

Подаци Агенције за енергетику Србије, регулаторног тела за сектор енергетике, показују да Србија већину сирове нафте увози, док из домаће производње подмирује четвртину потреба (26,1 одсто).

Од укупних количина нафте коју Србија увози, две трећине долази из Ирака, а једна трећина из Русије и Казахстана. Највећи део те нафте до Србије се допрема управо нафтоводом ЈАНАФ.

О оснивању регионалне берзе струје прочитајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА