Најновије

ПОСЛАНИЦА БУНДЕСТАГА: Србија под притиском и да призна Косово, исправно неприхватање санкција Русији

Србија је, услед украјинског рата, изложена двоструком притиску - да се прикључи одлукама запада и да призна Косово, рекла је данас посланица "Левице" у немачком Бундестагу Жаклин Настић.

Бундестаг (Илустрација: Правда)

НАТО агресија на бившу СРЈ била је кршење међународног права и преседан, који је донео промену парадигме, те је довео до агресије на Ирак и сада на Украјину, сматра она.

Настић је, у емисији "Кец на једанаест" на телевизији "К1", указала и да је тадашњи канцелар Герхард Шредер касније признао да је бомбардовање СРЈ било кршење међународног права.

Подсетила је да у УН није било сагласности за агресију НАТО на СРЈ и да је тада Немачка одиграла кључну улогу, под изговором да се мора спречити "други Аушвиц", како је тврдио тадашњи шеф дипломатије Јошка Фишер.

Настић критикује што се у западаним државама и даље правда тај напад.

"Мени је чудно што се након толико година после напада на СРЈ то више не спомиње у западним медијима", казала је она.

Настић је рекла да је у Бундестагу поставила, у више наврата, питање у вези напада на СРЈ и улогу Немачке, и да нерадо добија одговоре.

"Увек постављам питања и нападам због двоструких аршина, јер се оптужују неке државе да су починиле ратне злочине, а запад сам неће да призна да сноси одговарајућу одговорност за нека кршења. Морамо да причамо и о злочинима НАТО и Немачке, а то се избегава", подвукла је она.

У вези Косова казала је да је пре две године имала дебату са једном чланицом тада владајуће ЦДУ која је јасно рекла да је Косово трансатлантски пројекат, а на питање шта то значи, никада није добила одговор.

У вези актуелне ситуације Настић је рекла да је услед рата у Украјини порастао притисак на Србију у смислу процеса придруживања ЕУ.

"Србија је, не само изложена притиску да се прикључи одлукама, већ и да призна Косово", подвукла је она.

С тим у вези је подсетила на недавну посету министарке спољних послова Немачке Аналене Бербок Балкану.

Казала је да је неправедно да запад на једној страни критикује оно што се одвија у Украјини, а на другој тражи признање Косова, које је одвојено од Србије и поред важеће резолуције УН 1244 која је гарантовала територијални интегритет и суверенитет Србије.

Што се осуде рата у Украјини тиче, каже да у Бундестагу постоји јединство, али не и по питању санкција.

Санкције, према њеним речима, неће окончати рат, већ ће имати негативне последице само по руско цивилно становништво и грађане у Европи уопште.

"Српска влада је у праву што се није прикључила санкцијама. Те санкције ће утицати негативно на Немачку, где имамо већ сада раст цена, а то ће се даље заоштравати. Затвориће се на хиљаде радних места", упозорила је Настић.

Оценила је исправним што је Русија "избачена" из Савета УН за људска права, али истовремено каже да и ту постоје двоструки аршини, јер САД никада нису биле кажњене за агресију на Ирак.

Истакла је да је неопходно казнити све починиоце ратних злочина, јер у супротном нема помирења.

Такође сматра да је рат у Украјини само допринео још већем наоружавању у свету.

Кинеску реакцију на гласање против Русије у УН прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА