Најновије

ШТА СЕ ДОГАЂА У МАРИУПОЉУ? Извештај УН, МКЦК и украјинске стране

Руске снаге депортовале су близу 40.000 људи из Маријупоља у Русију или Доњецку Народну Републику (ДНР), тврди градоначелник тог града Вадим Бојченко.

Мариупољ (Фото: РИА Новости)

"Већ смо верификовали спискове оних који су депортовани из Маријупоља у Русију или такозвану ДНР. Скоро 40.000 људи. Сада су почели да крију ове спискове. Нажалост, тренутно не можемо све да проверимо, али настављамо са радом", рекао је Бојченко на конференцији за новинаре, преноси Си-Ен-Ен.

Руска војска "одводи локално становништво на периферију Русије, на Далеки исток или у Сибир и тамо их користи за разне послове", тврди Бојченко.

УН: Успешно евакуисани цивили из челичане "Азовстаљ"

Координатор Уједињених нација за Украјину Оснат Лубрани саопштио је данас да је успешно евакуисан 101 цивил из челичане "Азовстаљ" и додао да је већина евакуисаних у Запорожју, где им је обезбеђена хуманитарна помоћ, пренео је Ројтерс.

Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК), који је био укључен у операцију безбедног пролаза, потврдио је у одвојеном саопштењу да је око 100 људи из области фабрике у Маријупољу стигло у данас у Запорожје.

МКЦК додаје да је међу евакуисанима било и рањених особа.

Црвени крст: Цивили и даље заробљени у Маријупољу

Шеф делегације Међународног комитета Црвеног крста у Украјини Паскал Хант саопштио је данас да није познат број цивила који су остали заробљени у Мариупољу и околним подручјима, након што је више од 100 њих евакусиано из фабрике Азовстаљ.

„Надали смо се да ће много више људи моћи да се придружи конвоју и изађе из тог пакла. Зато су нам осећања помешана“, саопштио је Хант, преноси Ројтерс.

Он је такође изразио забринутост због интензивних борби око челичане и истакао да ће Црвени крст наставити да врши притисак како би се дошло до преосталих цивила.

Више о овој теми прочитајте и погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА