Најновије

”Ако НАТО овде уђе - биће рата”

Молдавски политичар Богдан Цирдја каже, коментаришући упозорења да Запад припрема војно и политичко присаједињење земље Румунији, да то неће проћи.

Фото: Синхуа

Цирдја је за Спутњик навео да су се појавили моћни геополитички играчи, попут Русије, Кине, Индије и Бразила који су озбиљна противтежа Западу и НАТО-у. “Стога им планови за уништење, слабљење и распарчавање Русије не иду на руку“, истакао је.

"Ако НАТО уђе на територију Молдавије, то може аутоматски да изазове грађански рат, војни сукоб са Придњестровљем, а то ће аутоматски изазвати одговор Русије, јер у Придњестровљу има око 1.500 руских мировњака, а ту је и највеће војно складиште у Југоисточној Европи, које се налази у Колбасни", сматра Цирдја.

Он је уверен да би одговор Москве био оштар и муњевит.

"С обзиром на то да Русија има моћну Црноморску флоту, која је наоружана системима 'Калибар', ракетним системима – 'Оникс' и хиперсоничним ракетама 'Кинжал' нико не сме да се игра са Русијом... Другим речима, на сваки покушај да се пипне Придњестровље и руски мировњаци, одговор ће бити тренутан, веома тежак и поразан. Спреман сам да се кладим у то", рекао је Цирдја, коментаришући упозорења бившег председника Молдавије Игора Додона да Запад провоцира дестабилизацију у Молдавији како би оправдао "своје војно и политичко приступање Румунији и распоређивање НАТО трупа на територији земље", те да се процеси наоружањавања и антируске хистерије специјално дешавају да би се оправдало присуство НАТО трупа на територији Молдавије.

Цирдја такође наводи да је феномен латенте румунизације Молдавије већ покренут, а да независност те земље "постоји само на папиру".

Он напомиње да готово читав државни врх те земље већ има румунско држављанство, укључујући молдавску председницу Мају Санду, председника парламента Игора Гросу и премијерку Наталију Гаврилицу, што се, како је оценио, вероватно дешава први пут у историји земље.

"Имамо грађане са румунским пасошима и држављанством на свим највишим државним функцијама - у Влади, Уставном суду и тужилаштву. Стигли смо дотле да и шеф Тужилаштва за борбу против корупције, који је тек именован, има америчко држављанство. Чак је и шеф Информационо-безбедносне службе (СИБ), која је пандан руског ФСБ-а, држављанин Румуније. Дакле, специјалне, обавештајне службе контролишу и воде држављани Румуније, па о каквом онда суверенитету и независности државе можемо говорити?!", истиче Цирдја.

Цирдја не искључује ни могућност припајања Молдавије Румунији ако се понове догађаји из 1918. године, када је Руско царство пропало, изгубило Први светски рат, а Румунија ушла у Русије, на територију Бесарабије, и под изговором да штити ову територију, извршила присаједињење Молдавије.

"Сада се може десити исто као и пре више од сто година - уједињења Пољска са Украјином, уједињења Румунија са Молдавијом, са Бесарабијом", додао је експерт.

Према његовим речима, страхови да би се то могло догодити постоје међу становништвом Молдавије, има их и на политичким маргинама, посебно међу опозиционим елитама које се залажу за независност и државност земље.

"Јасно је да такве намере постоје. Јасно је, и то нису гласине, да су румунски саветници већ у Министарству одбране и у Министарству унутрашњих послова. Шире се и гласине да у војсци већ има представника румунске војске. Штавише, имамо и тајни споразум од 2012. године по коме у случају унутрашњих немира Румунија може да нам пружи помоћ да обезбедимо стабилност и сузбијемо те немире уз помоћ жандармерије, ако се обратимо Букурешту са таквим захтевом. Тај уговор формулисан је прикривено, али омогућава Румунији да искористи свој војни потенцијал за стабилизацију, како је називају, ситуације", каже молдавски политичар.

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА