Најновије

МАКРОН УПОЗОРИО КИЈЕВ: Без Москве се ништа не може

Француски председник Емануел Макрон дао је озбиљну изјаву Украјини и објаснио да ће украјински председник Володимир Зеленски и руководство земље морати да преговарају са Русијом. Он је то рекао данас током посете Румунији.

Емануел Макрон (Фото: РИА Новости)

„Кијев ће морати да преговара са Москвом и то је неизбежно“, рекао је он.

„Доћи ће дан када ћемо помоћи Украјини да преживи, када буде успостављен прекид ватре, мораћемо да почнемо да преговарамо. Председник Украјине и чланови владе мораће да преговарају са Русијом'’, додаје француски лидер.

Исти постулат, у више камуфлираној форми, изнео је и председник Француске дан раније, обраћајући се француском војном контингенту у Румунији.

„Европљани деле један континент, а Русија је снажна сила која је била, јесте и биће део тога. Нико не зна шта ће нам донети следеће недеље и месеци... учинићемо све да наставимо да обуздамо руске војне напоре, да помогнемо Украјинцима и њиховој војсци и да наставимо преговоре'’, поручио је он.

Макрон је такође напоменуо да ће у преговорима учествовати представници европских држава који ће деловати као гаранти безбедности.

Напомињемо да је руско-украјински преговарачки процес заустављен. Последњи састанак лицем у лице између представника Москве и Кијева одржан је у Истанбулу 29. марта. Украјина се заправо повукла из преговора ради решавања ситуације. Дан раније, помоћник руског председника Јуриј Ушаков рекао је да је у преговорима између Русије и Украјине до сада „све стало“, али Москва не одбацује могућност наставка дијалога ако Кијев испуни услове Русије:

„Дана 15. априла је уручен наш хонорарни пројекат, који је у овом тренутку остао последњи, јер није било реакције. Након тога је, можда, дошло до неких неформалних контаката телефоном, и то не на нивоу делегација, већ на нивоу појединачних представника. А онда је све отишло у воду“, казао је руски политичар.

Ушаков је додао да „нико не одбија могућност сусрета са Зеленским, али за то су потребни одговарајући услови, и што је најважније, '’веома, веома, веома темељна припрема“.

„Без тога, узалуд, нико се неће састати са Зеленским“, нагласио је представник Кремља.

О стању у Северодоњецку прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА