Најновије

АБАЗОВИЋ: Темељни уговор или се разилазимо

Темељни уговор између Црне Горе и Српске православне цркве дефинитивно је камен спотицања и нове мањинске владе, што је показала полемика на данашњој седници између премијера Дритана Абазовића и представника СДП-а, странке која је била коалициони партнери ДПС-а Мила Ђукановића током његове тродеценијске власти, преноси РТВ.

Дритан Абазовић (Фото: Јутјуб)

Расправу је изазвала Информација о односу државе и верских заједница, односно Темељном уговору са СПЦ, а најгласнијји противници су били шеф дипломатије Ранко Кривокапић и министар одбране и потпредседник владе Рашко Коњевић.

И док Коњевић сматра да ово питање није требало да се нађе на дневном реду, поготово не по хитном поступку, Кривокапић је уобичајено о Српској православној цркви говорио као "Цркви Србије" која је у Црној Гори нелегално и да зато не може ни да постоји Темељни уговор. Кривокапић је оценио да Информација о Темељном уговору ни методолошки није информација и додао да не постоји узајамно признање између државе и цркве.

Он је казао да назив Темељни уговор постоји само за државне субјекте, а "Црква Србије", како тврди, јесте државни субјект и то нелегални у том смислу, државном смислу и не може имати Темељни уговор".

"Држава је међународни субјект и она региструје цркву и признаје цркву", навео је Кривокапић.

На то је реаговао потпредседник владе и министар Владимир Јоковић рекавши да он као Србин не дозвољава да ико говори "Црква Србије".

Рекао је и да ће СНП истрајати на теми Темељног уговора са СПЦ.

"Говорити 'Црква Србије' је играње са црквом. Ја као Србин не дозвољавам да ико говори Црква Србије", казао је Јоковић одговарајући Кривокапићу.

Абазовић, који је до сада више пута изјављивао да је питање Темељног уговора за њега готова ствар, али да се то питање превише политизује, поновио је и да је овај документ идентичан са уговорима које Црна Гора има са другим верским заједницама и да не може да буде изнад Устава и закона.

"Проблем не постоји, ни у једном сегменту. Уговор који треба да се потпише идентичан је уговорима са другим верским заједницама и не може да буде изнад Устава и закона", казао је Абазовић.

Истакао је да је тај уговор легитимисање међусобних обавеза и права.

"Овде нема никаквих обећања, ја се бојим да обећања постоје са других страна да се то никада неће завршити. Хоћу једну ствар да вам кажем, оно што овај човек каже или потпише, он ће уложити и задњи атом да се то и спроведе у дело, ако то подразумева да немамо више сарадњу време је да се поздрављамо", поручио је Абазовић на седници, наводи портал РТЦГ, а преноси Тањуг.

Рекао је и да Темељни уговор са СПЦ за њега није проблематично питање.

"Ако због тога треба да се раздвојимо ја сам ту, и то треба да учинимо јавним и гласним", навео је Абазовић и додао да жели да се одлуке доносе и решавају отворена питања.

"Неки чланови владе само покушавају клизећим стартовима да тако нешто успоре", навео је Абазовић.

Рекао је да он жели да допринесе помирењу, те истакао да онај ко то не жели макар, како је рекао, треба да буде неутралан.

"Ко жели да да допринос додатним свађама мислим да му није место у овом тиму", поручио је Абазовић.

Коњевић је казао да је о овом питању постојао договор и да га је он испоштовао. Сматра да Информација о Темељном уговору није смела да се нађе на влади по хитном поступку.

"Ово није ваш материјал, требало је да се обави бар елементарна консултација и никаква велика прича", навео је Коњевић и додао да влада не може да се опструише.

О ликвидацији плаћеника из Црне Горе у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА