Најновије

ПРОТЕСТИ У ВИШЕ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА: Затварају се клинике за абортус

Према речима председника Џозефа Бајдена ради се о одлуци која Сједињене Државе враћа 150 година уназад. Трамп: Одлука Врховног суда је највећа победа живота.

Фото: Јутјуб

Више од 200 људи окупило се испред зграде Савезног суда у Хјустону у америчкој држави Тексас, да би изразило своје незадовољство зато што је Врховни суд САД укинуо уставно право Американаца на абортус, преноси Ројтерс.

Јучерашњи протест у Хјустону уследио је након што је Врховни суд у петак поништио пресуду Роу против Вејда из 1973. године која је женама омогућавала уставно право на абортус, чиме је прекид трудноће био легализован на читавом подручју Сједињених Држава.

Суд је, одлуком за коју је гласало шесторо судија док их је против било троје, подржао закон америчке државе Мисисипи, који забрањује абортус након 15 недеља, преноси Танјуг.

Тексас је једна од 13 савезних држава које су већ усвојиле такозване законе о покретању који забрањују или озбиљно ограничавају абортусе у року од 30 дана након што је поништена пресуда Роу против Вејда из 1973. године.

Протеста је било и у Фениксу, у Аризони, где је полиција испалила сузавац на учеснике, а у Лос Анђелесу, демонстранти су накратко блокирали саобраћај на аутопуту, преноси Би-Би-Си.

Очекује се да ће се протести наставити у градовима широм земље током данашњег дана.

Одлука Врховног суда од петка ће на крају ограничити права на абортус у око половине од 50 савезних држава у САД, а клинике за абортус су већ почеле да се затварају у некима од њих након што је укинуто ово уставно право америчких жена, наводи Би-Би-Си.

На клиници у Литл Року у Арканзасу, једној од држави са такозваним законом окидачем који омогућава тренутну забрану, врата чекаоница за пацијенте су се затворила чим је мишљење суда објављено, а особље је позивало жене да им јави да су њихови термини отказани.

У Јужној Дакоти ове недеље, једина државна клиника за абортус, објавила је да је „паузирала” заказивање абортуса после краја месеца.

У Оклахоми су провајдери већ прекинули процедуру након што је донесен закон о забрани, пренео је Глас Америке.

Председник Џозеф Бајден описао је ову пресуду као „трагичну грешку”.

„Одлуком Врховног суда америчком народу је одузето уставно право. Ризикују се здравље и животи жена. Верујем да је пресуда у случају Роу против Вејда била уставна и да је одлука Врховног суда трагична грешка”, рекао је Бајден током обраћања у Белој кући.

Према његовим речима, ради се о одлуци која Сједињене Државе враћа 150 година уназад.

Бајден је навео и да ће учинити све како би се супротставио настојањима да се женама забрани путовање у државе које омогућавају побачај.

Амерички председник је поручио и да има разумевања за мирне протесте, али је упозорио и да кршење закона никада није прихватљиво.

 

Трамп: Одлука Врховног суда САД највећа победа живота

 

Бивши председник САД Доналд Трамп поздравио је одлуку Врховног суда о укидању федералног уставног права на абортус у Америци и назвао то највећом победом живота током једне генерације.

„Данашња одлука... заједно са другим одлукама које су недавно објављене, омогућене су само зато што сам учинио све како сам обећао, укључујући номиновање и потврђивање три веома поштована и јака уставотворца у Врховном суду Сједињених Америчких Држава”, рекао је Трамп, пренео је Си-Ен-Ен.

Он је истакао да је његова администрација именовала конзервативне судије Брета Каваноа, Нила Горсача и Ејми Кони Барет у Врховни суд.

„Била ми је велика част да то учиним!” рекао је Трамп, нападајући демократе, медије и такозване РИНО републиканце, који нису лојални својој партији.

 

Ватикан похвалио одлуку Врховног суда САД-а о абортусу

 

Ватиканска академија за живот похвалила је одлуку Врховног суда САД-а о абортусу, рекавши да је то изазов за цео свет да размисли о важним животним питањима.

Ватиканско одељење у саопштењу је навело да се одбрана људског живота не може ограничити на права појединца, јер је живот питање од „широког друштвеног значаја”, преноси Ројтерс.

„Чињеница да је велика земља са дугом демократском традицијом променила став по овом питању такође је велики изазов за цео свет”, наводи се у саопштењу Академије, преноси Танјуг.

Надбискуп Винћенцо Паља, који је на челу Папске академије за живот, рекао је да је одлука Суда „снажан позив да се размисли” о овом питању у тренутку када „западно друштво губи страст за животом”.

„Бирањем живота у питању је наша одговорност за будућност човечанства”, навео је Паља.

О пуцњави у Ослу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА