Најновије

ИСКУСНИ СТРАНИ БОРЦИ БЕЖЕ ИЗ УКРАЈИНЕ: Овакав рат до сада нису видели

Бројни страни добровољци који су се већ борили у Авганистану или Ираку све више напуштају Украјину, јер су шокирани бруталношћу којом се тамо води рат, преноси бечки дневник "Кронен цајтунг" репортажу француске агенције АФП.

Украјинска војска (Фото: flickr)

"Понекад након првих оружаних сукоба кажу "на то нисмо били припремљени, идемо кући", пренео је АФП-у један добровољац по имену Полак.

Он је проценио да је број страних бораца више стотина и да долазе из бројних земаља, између осталих Канаде, Грузије, Хрватске, додајући да очигледно нису били обучени за рат са артиљеријским оружјем.

АФП је указао да, колико је опасно учешће у овом рату, показују погинули борци из Немачке, Холандије, Француске, Аустралије.

Портпарол легије странаца у Украјини, Француз Дамијен Магру, рекао је да су страни борци, а многи од њих долазе из НАТО држава, изненађени бруталношћу вођења рата.

"Један Американац, који се борио у шест ратова, рекао ми је да је ово нешто најгоре што је икада видео"; казао је Магру.

Између 10 до 30 одсто регрута је већ након кратког времена положило оружје, објаснио је он.

"Готово сви су бивши војници. Једна трећина долази из енглеског говорног подручја", објаснио је Магру.

Рекао је да је језик који се користи у легији странаца у Украјини енглески.

"Американци се боре за слободу и западне вредности, Пољаци кажу да желе да бране Украјину јер тиме бране и своју земљу", изнео је Магру најчешће разлоге за прикључење легији странаца у Украјини.

"Желео сам да дођем након што сам видео слике на телевизији", казао је АФП-у Немац Мика, који је додао да је био у војсци и да је мислио да може помоћи.

"Ако не зауставимо агресора у Украјини, напашће земљу за земљом", тврди он.

Добровољци у легији странаца потписују уговор са украјинском војском, према којем имају право да напусте јединицу када год желе.

На који начин Украјина одмах може да прекине рат, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА