Најновије

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: На КиМ смо своји на своме, позвани да будемо браћа са Албанцима

Патријарх српски Порфирије поручио је у манастиру Грачаници да Срби "без Видовдана, Грачанице и свих светиња нису оно што јесу", истакавши да су због заједничког живота, "позвани да буду браћа са Албанцима".

Патријарх Порфирије (Фото: Јутјуб)

Патријарх Порфирије је у средњовековном манастиру Грачаници служио свету архијерејску литургију поводом Видовдана.

"Ми смо данас сабрани пред овом светом Грачаницом, сви су овде сабрани кроз свету литургију, молитву, благодат Божју. Када дођемо на овај дан у Грачаницу, када дођемо у било ком тренутку, до Дечана, Пећке патријаршије, кад год смо овде на овом месту, нама се отварују, браћо и сестре, слике, али и лик сина из приче о блудном сину, да изгубљен беше и нађе се, ми када смо на овом месту, без обзира на то колико да смо удаљени од овог места, знамо да где год да смо били, удаљили се од овог места, када дођемо овамо вратили смо се себи, јер ово је место Косово и Метохија и јесте место нашега рођења, овде смо поникли, овде смо се родили", рекао је патријарх.

Истакао је да без Грачанице, Видовдана, без свих светиња, нисмо оно што јесмо.

"У Грачници, Дечанима, Призрену, у Пећкој патријаршији јасно видимо ко смо, то су наше очи, Видовдан је наше око, Свети Лазар је наше ухо, светиње косовскометохијске су наш ум. Овде разумемо нашу прошлост, порекло, али и наш циљ, зашто смо позвани на овај свет", рекао је патријарх.

Позвао је на мир и љубав са Албанцима, са којима Срби вековима живе заједно.

"Позвани смо да будемо браћа са Албанцима јер овде живимо с њима. Само у заједници можемо бити на путу Божјем, да смо сви једни другима поребни, да нико без никога не може и да је важно да то разумемо, јер имамо то искуство у својој прошлости. Да не дозволимо да нас други уче о томе", подвукао је патријарх Порфирије.

Након архијерејске литургије у манастиру Грачаници, патријарх је служио парастос страдалим српским јунацима на Газиместану у Косовској бици 1389. годинe.

Долазак патријарха Порфирија на Хазиместан погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА