Најновије

НОВИ НОН-ПЕЈПЕР: Албанија демантује документ, документ демантује Албанију

Министарство Европе и спољних послова Албаније демантовало је наводе да је Албанија доставила нон-пејпер Комитету министара Савета Европе, како би лобирала за приступање Косова у највише европско тело, преноси Албанијан пост.

Албанија (Фото: Pixabay)

Како је саопштено из Министарства нон-пејпер је Комитету министара Савета Европе, упутило самопроглашено Косово.

"Косовска страна је објавила нон-пејпер, не ми", званичан је став Министарства Албаније.

Како преноси Албанијан пост, нон-пејпер у ком се истиче чињеница да кандидатуру Косова подржава веома велики број земаља које су чланице Савета Европе, поднет је пре четири дана.

"Косово са задовољством објављује своју апликацију за чланство, коју вец́ подржава велики број држава чланица СЕ. Недавни разговори са посланицима у Парламентарној скупштини показали су снажну подршку овом чланству", наводи се у косовском нон-пејперу.

Додаје се и чињеница да захтев Косова не утиче на одлуку држава које не признају Косово.

"Правни став Савета Европе никада није био да земља која није чланица Уједињених нација не може да постане чланица ове организације. Као чланство Швајцарске у Савету Европе 1963. године која није била чланица УН све до 2002. године“, наводи се у документу.

У документу се помиње и одлука Међународног суда правде из 2012. године, у којој је наведено да „усвајањем Декларације о независности Косова 17. фебруара 2008. није почињено кршење међународног права”.

Самопроглашено Косово је 12. маја поднело захтев за чланство у Савету Европе. Апликацију је у седишту Савета Европе, у Стразбуру, поднела министарка спољних послова и дијаспоре Косова Доника Гервала.

Да ли је Додик Путинов човек, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА