Најновије

Због чега Железара у Смедереву гаси једну пећ и шта ће то значити за српски БДП?

Компанија ХБИС Србија најавила је гашење високе пећи број један у Смедереву до краја месеца, док висока пећ број два наставља са радом. Као разлог гашења пећи ова кинеска компанија, која је власник Железаре у Смедереву, наводи глобална дешавања на тржишту, која су довела до смањене потражње за челиком.

Фото: Јутјуб

„Своје пословање прилагодили смо тренутној ситуацији, а када буду створени тржишни услови пећ 1 ће бити поново покренута“, наводи се у саопштењу ХБИС-а.

Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић каже да је ова одлука вероватно наступила као последица повећане цене челика која траје већ дуже време, те да је то утицало на повећање производње челика на нивоу целог света. Уз то, могуће је да су неки послови који су изискивали велике количине челика смањили своју потрошњу. Не искључује ни могућност да имају проблем са набавком сировина.

– Трошкови су сада већи него што су били раније. Раније су сировине куповали од Украјине и Русије, а сада морају да их откупљују на неким даљим локацијама, што повећава трошкове производње. Говорило се да ће их сада куповати из Бразила, Аустралије. С друге стране, можда је дошло до пада тражње. Могуће да је одлука о гашењу наступила услед комбинације ова два фактора – сматра Арсић.

Како каже, ово ће довести до пада БДП-а, али неће имати превелики ефекат, „јер и сама железара не учествује значајно у БДП, иако се често представља другачије од стране чланова српске власти“.

Што се тиче снабдевености челиком, Арсић сматра да ни ту неће бити проблема, јер је кинеска компанија већи део челика извозила, тако да ће доћи до пада извоза. Каже да ово јесте неповољна вест, али да не представља драматичан догађај за Србију.

– Колико ће дуго трајати гашење пећи зависи од кретања цена њихових инпута и од кретања цена финалних производа, а то је повезано за ратом у Украјини, јер се ратује у тим деловима где се налазе постројења од којих су куповали гвожђе. Тако да мислим да одлуку о отпуштању радника неће доносити одједном, већ ће сачекати да виде колико је то трајно – закључује Арсић.

Председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновћ зачуђен је одлуком кинеске компаније.

Према њему, тренутна ситуација на тржишту челика требало би да иде у прилог ХБИС-у, јер су њихови највећи конкуренти на тржишту, Украјина и Русија, већи део производње усмерили на производњу оружја. Због тога би њихова производња требало да расте, а не обрнуто, те као узрок ове одлуке не искључује неки други разлог, а да се тренутна ситуација користи као изговор.

Веселиновић каже да је рад и само једне пећи у Смедереву пуним капацитетом довољан за комплетну производњу, те да да ће гашење друге пећи смањити производњу за 50.000 до 60.000 тона, што и није толико драстично.

– Оно што је забрињавајуће јесу веома ниске плате радника ове компаније, због чега често напуштају радно место. Ипак, не очекујем већа отпуштања изазвана овим гашењем, јер је и једна пећ довољна за добру производњу и прераду челика. До отпуштања би вероватно дошло услед смањења капацитета и друге пећи, јер би тада дошло и до генералног смањења производње и до смањења потребе за радном снагом – наводи Веселиновић.

Ипак, он напомиње да је нарочито проблематично у целој овој причи то да је поновно покретање угашене пећи енормно скупо, те да су трошкови у равни са покретањем нове пећи.

Економиста Иван Николић сматра да ова одлука није толико неочекивана, с обзиром на то да је због успореније привреде ове године то малтене било најављено свуда у свету. Опоравак светске економије од последица пандемије успорио је рат у Украјини.

– Нема ниједног оптимистичног податка из окружења и шире Европе који би указао да се ствари поправљају. Ризици су такви да је сасвим реално очекивати успоравање до краја године, што је и унето у пројекције нашег БДП-а за ову годину. Ми смо у првом тромесечју имали стопу раста која је била изнад пројекције за целу ову годину. Нема ничега изненађујућег у одлуци ове компаније, то је само реалност која је присутна – сматра Николић.

Кинеска компанија ХБИС средином 2020. године такоже је угасила пећ број један, због увођења квота Европске уније на увоз челика и пандемије вируса корона, а тада је најавила и гашење друге пећи, до чега ипак није дошло.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА