Најновије

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: Још један Американац заробљен у Донбасу!

Амерички Стејт департмент саопштио је да је свестан извештаја да су проруски побуњеници заробили америчког држављанина који живи у Украјини.

Суеди Мурекези, 35, криптоинвеститор рођен у Руанди, наводно је ухапшен прошлог месеца у лучком граду Херсону које су руске снаге освојиле још почетком рата.

Пријатељи и породица кажу да је ветеран америчког ратног ваздухопловства „лажно оптужен да се придружио проукрајинским протестима".

Он је наводно у истом затвору као и два америчка борца заробљена прошлог месеца.

Стејт департмент је у среду саопштио да је „упознат са овим непотврђеним извештајима", али је одбио да коментарише.

Мурекезијева породица је у свакодневном контакту са америчким властима, наводи Гардијан.

Лист преноси да је нестали Американац живео у Минесоти и провео осам година у америчком ратном ваздухопловству до 2017. године, када је почео да улаже у акције и криптовалуте.

Наводно су га либерални прописи о биткоинима у Украјини привукли да тамо оде, а потом се трајно настанио у Херсону пре две године, пише Гардијан.

Селе Мурекези рекао је листу да га је брат позвао 7. јула да му каже да га држе у самопроглашеној, проруској Доњецкој Народној Републици, заједно са још двојицом Американаца.

Енди Таи Нгок Хјуинх (27) и Александер Друке (39) отишли су из америчке државе Алабама да се придруже украјинској добровољачкој јединици, а од почетка јуна су у заточеништву на територији под контролом проруских снага.

За разлику од те двојице, Муракезијева породица тврди да он није учествовао ни у каквим борбама у Украјини.

„Користе га као пиона у сопствене пропагандне сврхе", рекао је његов брат, изражавајући забринутост да би „према Суедију могли лоше да се односе јер је црнац".

Пројекат Динамо, непрофитна организација са седиштем у САД која евакуише америчке цивиле из ризичних ситуација у иностранству, упозорила је да би Мурекези могао да се суочи са смртном казном у Доњецку.

„Колико ја разумем, његов једини злочин је то што је Американац", рекао је суоснивач Брајан Стерн.

Прошлог месеца, двојица Британаца и један Мароканац осуђени су пред проруским судом у Доњецку на смрт јер су се борили на страни Украјине као плаћеници.

Они су уложили жалбу на ту пресуду, али ако им буде одбијена биће изведени пред стрељачки вод, како је објавио један од проруских лидера у отпцепљеним деловима Украјине.

Како Путин може да зада нокаут Западу погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА