Најновије

Саудијска Арабија удвостручила увоз нафте из Русије

Саудијска Арабија, највећи светски извозник нафте, удвостручила је увоз тог енергента из Русије, зато што Москва своју нафту тренутно продаје уз значајне попусте.

Нафтна бушотина (Фото: Pixabay)

Према подацима компаније за прикупљање и дистрибуцију финансијских информација, Рефинитив, на коју се позива агенција Ројтерс, у Судијску Арабију је у другом кварталу 2022. године стигло 647.000 тона нафте преко руских и естонских лука. То одговара количини нешто већој од 7.000 тона или 48.000 барела нафте дневно.

У истом периоду прошле године, укупна количина увезене нафте из Русије је била 320.000 тона, преноси Дојче веле (DW).

Саудијска Арабија користи руску нафту за производњу електричне енергије, а затим може да производи и извози сопствену нафту.

Због санкција, пре свега Европске уније, Русија продаје своју нафту на светском тржишту уз значајне попусте. С обзиром на рат Русије против Украјине, неке државе одбијају да купују руску нафту. С друге стране, велике економије попут Кине и Индије, као и бројне земље Африке и Блиског истока, повећале су увоз тог енергента из Русије.

Председник САД Џозеф Бајден данас поподне стиже у Саудијску Арабију, последњу станицу на његовој турнеји по Блиском истоку.

Очекује се да ће он покушати да убеди Ријад да повећа извоз нафте и тиме иницира пад цена "црног злата" на светском тржишту. Бајден је под огромним притиском у САД због наглог раста цена горива, и то само четири месеца уочи важних избора за Конгрес, напомиње DW.

Немачки медиј такође додаје да Бајден одбацује оптужбе да својим путовањем у Саудијску Арабију ставља јефтинију нафту испред људских права.

Отрежњујући текст који је дигао планету на ноге прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА