Најновије

Србија уплатила Мађарској 250 милиона евра за гас

Србија за домаће потребе купује гас који се складишти у Мађарској и већ је уплаћен аванс у износу од 250 милиона евра.

Гасовод (Фото: РИА Новости)

„Захваљујући нашим пријатељима из Мађарске, успели смо да обезбедимо додатних 500 милиона кубика гаса које ћемо ускладиштити у два складишта у Мађарској, а купујемо од две њихове фирме, једна је МЕТ, а друга МВМ која је у Мађарској исто што и код нас ЕПС. Дакле, од сваке од њих купујемо по 250 милиона кубних метара гаса и већ смо платили аванс око 250 милиона евра”, рекао је за Танјуг министар финансија Синиша Мали.

Најавио је да ће договорених 500 милиона кубика гаса бити ускладиштено у Мађарској до 1. октобра и да ће нам онда, као што је најављено, бити на располагању по три милиона кубних метара тог гаса дневно у октобру, затим у новембру, децембру, јануару и фебруару по шест милиона кубика гаса дневно и у марту три милиона кубних метара гаса дневно.

Мали је подсетио да је Србија већ обезбедила на основу договора председника Александра Вучића и Владимира Путина гас по повољнијој цени.

Министар је најавио и да ће део складишта у Банатском Двору бити потпуно напуњен у наредних двадесетак дана.

„Та три извора обезбедиће довољно гаса за домаћинства и привреду како бисмо прегурали ову зиму”, нагласио је министар.

Када је реч о струји, Мали каже да су и ту велики изазови како обезбедити довољне количине за зиму, с обзиром да ЕПС не производи довољно угља.

„Потписали смо 11 уговора, када је у питању куповина угља од разних рудника из разних земља. Полако, али сигурно тај угаљ стиже у Србију, а преговарамо и са нашим кинеским пријатељима о набавци милион тона додатног угља, како би на стовариштима ЕПС имали довољно угља за било коју ситуацију током зиме. Такође, размишљали смо и о куповини струје унапред, путем форварда и фјучерса и већ смо неку струју и купили и онда иде сукцесивно плаћање”, навео је Мали уз напомену да је држава набавила и довољно мазута.

О паду украјинског авиона који је полетео из Ниша прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА