Најновије

САД и Велика Британија желе прави рат између Русије и европских земаља

САД и Велика Британија желе да ескалирају руско-украјински сукоб у већу конфронтацију између Москве и Европе, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за РТ и Спутњик.

„Наше америчке и британске колеге... уз подршку Немаца, Пољака и балтичких држава, веома желе да овај рат претворе у прави рат, сукобљавајући Русију са европским земљама“, рекао је Лавров главном и одговорном уреднику РТ-а, Маргарити Симоњан.

„Западне владе буквално коче Украјину од било каквих конструктивних корака ка мировном решењу, наводи Лавров.

“Они не само да преплављују земљу оружјем, већ терају Украјину да га дрскије користи“, додао је он.

Русија је започела своју војну операцију у суседној земљи крајем фебруара. Многе земље, укључујући чланице НАТО-а, увеле су опсежне санкције Москви и снабдевају Кијев тешким наоружањем. Најновије испоруке укључују вишецевне ракетне системе М142 "Химарс" америчке производње и хаубице М777.

Лавров је навео да САД и Британија имају "корист" од сукоба Русије и Европе јер економије земаља ЕУ сносе највећи терет санкција. Он је додао да се САД понашају „неодговорно“ подстичући тензије са Русијом.

Амерички председник Џо Бајден рекао је прошле недеље да Русија мора да претрпи „стратешки неуспех“ у Украјини и обећао је већу подршку Кијеву.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били  су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

O пропалом пробоју украјинске војске код Угледара читајте ОВДЕ.

Извор: Vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА