Најновије

РЕЗУЛТАТИ АНАЛИЗЕ: Последице НАТО бомбардовања ће осетити још 60 генерација у Србији

Резултати анализе количине осиромашеног уранијума код двојице грађана Србије - 500 пута веће дозе од норамалних, стигли су из лабораторије др Рите Чели са Универзитета у Риму. Све је то последица НАТО бомбардовања, преноси Б92.

Бомбардовање СРЈ (Фото: Јутјуб)

О овим резултатима за ТВ Прва причала је Ксенија Тадић, жена која је оболела од канцера, и професорка докторка Светлана Станишић, као и адвокат Срђан Алексић.

Испитивања која су домаћи тимови радили после НАТО бомбардовања 1999. показала су да уранијума има у животној средини и то у свим реципијентима екосистема, дакле у комплетној флори и фауни. Пронађен је у свим биљкама и код животиња, и домаћих и дивљачи. Пронађен је и у људима, а озбиљне последице трпимо и данас.

"НАТО нам је отровао 60 генерација", рекао је професор Радомир Ковачевић, српски токсиколог.

Ксенија Тадић је Српкиња која данас трпи страшне последице осиромашеног уранијума и која је након бомбардовања добила канцер.

"Стопа уранијума која је пронађена код мене износи 2,22 и ту информацију сам скоро сазнала", рекла је на почетку разговора Ксенија Тадић.

Болест јој је дијагностикована три године након рата, када је имала 24 године, а само недељу дана после успостављања дијагнозе морала је на хитну операцију.

"Речено је да је то меланом, да је нажалост малигно и да једино може да се реши путем операције. Двадесет година касније још живим, на моју срећу, али на несрећу лекара. Када одем на контроле, добијам реакцију која гласи: 'Па ти си још жива?'", испричала је Ксенија.

Ксенија је оперисала рак коже, а сада има рак лимфних жлезда.

"Он је на срећу бенигни. Доктори кажу да није за операцију јер наводно није рак. Уместо да добијам подршку, живу ме сахрањују", признаје Ксенија Тадић.

Спремамо тужбу

Адвокат Срђан Алексић је испричао да се на основу истраживања докторке Рите Чели, које спроводи у Италији, припрема материјал за тужбу против Северноатлантске алијансе.

"Докторка је дошла до закључка да цивили у Србији имају последице осиромашеног уранијума и до 100 одсто веће него италијански војници који су ратовали на подручју Косова и Метохије", рекао је адвокат Алексић.

Докторка Светлана Станишић је у свом истраживању сумирала све налазе који постоје о ефектима бомбардовања на здравље људи у Србији.

"Током 78 дана не само да су бачени радиоактивни материјали, већ су ослобођене хиљаде тона штетних материја, те је ово био хемијски и еколошки рат такође. Не морате да бацате отровне материје, довољно је да гађате нафтну рафинерију или биохемијску индустрију, имаћете исте резултате", закључила је лекарка.

Шта се крије иза албанске резолуције, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА