Најновије

СТОЈАНОВИЋ: Службе не би ишле на Вулина да немају компромитујући материјал

Бивши начелник Војно-безбедносне агенције (ВБА) Момир Стојановић рекао је да је "зачуђујућа и ретко у пракси виђена" изјава министра Александра Вулина да га је једна од највећих обавештајних служби на свету обавестила да су његови ставови неприхватљиви и да ће, уколико их не промени, бити учињено све да не буде члан Владе, као и да ће покушати да га компромитују. "Изјава Вулина заслужује осврт, прво да ли се тај догађај догодио, да ли је Вулину понуђена сарадња. У пракси се обично не иде на тако високопозиционираног државног службеника, обично се ради о лицама која су приватно и службено блиска, не верујем да се то догодило, али да јесте и да министар Вулин говори истину, онда би то аламантно указивало на чињеницу да је безбедносна култура у нашој земљи на таквом нивоу да се чак усуђују да иду на тако високопозиционирану особу", навео је Стојановић у Дану уживо Н1.

Фото: Јутјуб

Каже да је прави, зрео и компетентан министар, поготово министар који се бави сектором безбедности, да се тај случај десио, морао је да обавести представнике безбедносног система, без знања јавности.

„Па би се извршила анализа са којим циљем и мотивима се наступа, мозда постоји интереси наше земље да се дође у контакт са том земљом. Мислим да овде је кључно питање са којим циљем је Вулин изашао у јавност са оваквом информацијом – ако је урадио без знања председника Републике, премијер је одавно безначајна личност. Ако је он то учинио без знања председника, онда Вулин шаље поруку некоме, председнику, ето да на њега насрћу обавештајно-безбедносни системи земаља, да он располаже бројним сазнањима, да не жели да буде врбован, али да добро размисли око формирање нове Владе и да ли га види у тој Влади. Ако је изашао са знањем председника Републике онда је то игроказ“, навео је саговорник Н1.

Стојановић истиче да од 2003. године у нашој земљи обавештајно-безбедносни системи САД, водећих земља ЕУ итекако покушавају да утичу на формирање нове Владе и да је то познато.

„Питање је у којој мери се супротстављамо и у којој мери смо суверена земља“, истакао је он.

Каже да агентурна мрежа страних служби може врбовати грађане по два основа – за новац или на компромитујућој основи.

„Ако неко има толико компромитујућег материјала против министра Вулина да може себи да да луксуз да иде у директан контакт и да дрско понуди сарадњу, односну шпијунажу сопствене земље, ја то не знам. Обавештајно-безбедносни системи су јако искусни, моћни, ако није дрскост и безобразлук, не би се усудили да иду директно на тако високопозиционираног службеника, једино уколико немају тако квалитетно компромитујуће материјале, које приморавају Вулина да не може да одбије понуду да сарађује, али одговор на то питање морају да дају институције, пре свега БИА“, оцењује.

Каже да изјава Александра Вулина да постоји опасност од атентата на председника Србије Александра Вучића „докле год је Радоје Звицер на слободи говори о незрелости министра Вулина.

„Ради се о човеку који мало-мало грађане малтретира глупостима, чак и да је то тачно, да је угрожена безбедност, са таквом информацијом се не излази у јавност, она је предмет анализе Савета за националну безбедност“, казао је Стојановић додајући да се са том инфомацијом изашло да би се наметнуло да морамо да заштитимо председника.

„Мислим да је то још један од игроказа власти, са циљем да се добије подршка за унутрашњу и спољну политику ове власти“, закључио је Момир Стојановић.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА