Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: Свјетски политичари "обожаватељи" Срба

Да се не заборави, „најљепши“ цитати

Пише: Емил Влајки

Џозеф Бајден

„Срби су неписмени, дегенерици, силоватељи, убице беба, касапи и агресори“, на ЦНН-у, 1. 8. 1993. године. „Крајности српске бестијалности… силовање Босне и махнити српски фашизам иза њега… српски барбаризам“, говор у америчком Сенату, 3. 8. 1993. године.
„Ми се суочавамо не само са барбарским ратом, већ са простачким гласним чином српског експанзионизма и агресије… Ово је фашистичко разбојништво у маршу“, „Нешнел паблик радио Вашингтон“, 15. 5.1993.
„САД морају да предводе Запад у одлучујућем одговору на српску агресију, почињући са зрачним нападима по српској артиљерији“, недељник „Тајмс“, 3. 5. 1993. године.

Тони Блер

У мемоарима насловљеним „Путовање“, у поглављу „Косово“ које заузима око 30 страна, Блер пише о својој улози у НАТО бомбардирању СРЈ, због, како је навео, „етничког чишћења на Косову“, пренио је Би-Би-Си (ББЦ). Блер је, према властитом увјерењу, одиграо кључну улогу у тој војној интервенцији и признаје да је био у мањини када се залагао за војно решење косовске кризе.
Како је пренио британски радио, чини се да Блер не жали ни због једне одлуке из тог времена; жао му је, на примјер, због тога што су НАТО-ови авиони током бомбардирања погодили један цивилни конвој – не наводи и који. Он је написао и да му је жао што је у бомбардирању Београда страдала и кинеска амбасада. 

Бил Клинтон

Када се завршило НАТО бомбардирање СРЈ, пред крај свог мандата Бил Клинтон је изјавио да ће му Срби платити за нанијету штету његовог угледа у свјетској јавности.
"Њихово дивљаштво ће још једном пасти у наше руке", изјавио је он.
Бивши председник Америке Бил Клинтон борави у Приштини где присуствује откривању споменика, који су му у знак захвалности подигли косовски Албанци.
Три и по метра висок кип, тежак једну тону постављен је на булевару који носи име бившег председника САД, испод огромног билборда са његовим ликом.
Клинтон је казао да је "поносан Косовом" и чињеницом да је ту имао могућност да "одигра једну малу улогу".
Председник Косова Фатмир Сејдију, премијер Хашим Тачи и председник Скупштине Јакуп Краснићи су захвалили бившем председнику САД на ангажирању за "слободу Косова".
"Налазите се у Приштини међу људима који вас поштују и који ће вам заувек бити захвални. Ви сте стваралац мира и слободе", рекао је Сејдију и подсетио на ангажовање Клинтона током рата на Косову.
Премијер Хашим Тачи је Клинтона назвао "херојем" и захвалио му "на свему што је учинио за Косово".
"Уз вашу помоћ и жртвовањем народа Косова, ми сада живимо слободни у нашој земљи. Заједно смо добили рат и заједно градимо мир. Увек ћемо памтити оно што сте учинили за народ Косова. Ви сте херој и држава и народ Косова поносе се вама", рекао је Тачи.

Хилари Клинтон

Тражила бомбардирање Србије, лагала о снајперима у Босни
За њен боравак у Босни 1996. везан је и један гаф, када је тврдила да је била изложена снајперској ватри, иако је тада рат у БиХ био увелико окончан. Посебно је била активна у заговарању војне интервенције против СРЈ 1999. године, док је годинама касније свој однос према Косову описала као више лично него спољно политичко питање.

Медлин Олбрајт

„Одвратни Срби“, ријечи су којима је Медлин Олбрајт почастила активисте чешког удружења “Прашко прољеће”, када су јој они под нос потурили фотографију на којој се налазе жртве НАТО бомбардирања 1999.
Сличне ставове износила је и прије 25 година када је пружила подршку операцији „Олуја“, жучно се залагала за бомбардирање Србије, правдајући да је у питању “хуманитарна мисија”. У току свог мандата тражила је и да се никако не одустане од Трибунала у Хагу, јер “жртве звјерстава заслужују правду”.
Многи у САД били су изненађени њеном жестином, па су тај рат назвали “Медлинин рат”. Кључну улогу имала је у Мировним преговорима у Рамбујеу о Косову и Метохији 1999. године. Тада је практично пресјекла преговоре, обећавши Албанцима референдум за три године, а Србима чувени Анекс Б, за који су и страни политичари говорили да је предвиђао окупаторски статус за Југославију. Недуго затим услиједило је бомбардирање.

Герхард Шредер

Герхард Шредер је био њемачки канцелар у вријеме када је НАТО бомбардирао Србију, али и када је убијен Зоран Ђинђић. На основу његове изјаве како српске снаге на Косову масовно убијају Албанце, оправдана је НАТО агресија. Послије петнаест година, кад се Шредер појавио у Србији као гост Александра Вучића, признао је: "...Бомбардирали смо једну суверену земљу, без одлуке Савјета безбједности".

Џон Мекејн

ОН ЈЕ БИО "АЛБАНСКИ ЛОБИСТА", ЗАЛАГАО СЕ ЗА БОМБАРДИРАЊЕ СРБИЈЕ И НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА, А ДАНАС У РУСИЈИ ВИДУ ГЛАВНУ ПРЕТЊУ ЗА МИР У СВЕТУ КОЈОЈ САД МОРАЈУ ОШТРО ДА СЕ СУПРОТСТАВЕ, ГДЕ ГОД И КАКО ГОД
Амерички сенатор Џон Мекејн поздравља предсједника Владе Србије Александра Вучића јер се "одупире предсједнику Русије Владимиру Путину". Велики Путинов пропагандни притисак на Србију и САД и Србија морају да се супротставе, каже Мекејн.

Посебно је помагао албанске терористе против српских власти.

Остале текстове Емила Влјакија читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА