Најновије

Одговор на подизање борбених авиона: "Бранићемо се"

Министарство спољних послова у Тајпеју изразило је данас "искрену захвалност" Сједињеним Америчким Државама за предузимање "конкретних акција".

Борбени авиони. (Фото: pixabay. com)

Саопштење тајванског министарства је уследило као одговор на коментаре америчког координатора за Индо-Пацифик Курта Кембела, који је у петак поручио да је Кина "претерано реаговала" на недавну посету Тајпеју председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.

У саопштењу министарства се каже да је кинеско "ничим изазвано војно и економско застрашивање“, "још више ојачало јединство и отпорност глобалног демократског табора“, наводи британска агенција. Председница Тајвана Цај Инг-Вен изјавила је у четвртак да је војна претња за острво, коју представља Кина, "и даље висока".

"Тајван се неће упуштати у ескалацију сукоба нити изазивати спорове, али је чврсто решен да брани свој суверенитет и национални идентитет, штити демократију и слободу“, рекла је она. Тензије у Тајванском мореузу и целом азијско-пацифичком региону порасле су након посете америчке званичнице Тајпеју , 2. и 3. августа, што је изазвало оштре критике Кине.

Кинеска војска је након тога, 4. августа, започела вежбе великих размера, укључујући лансирање ракета у шест области око Тајвана. Војска је саопштила у среду да је после готово недељу дана успешно завршила различите војне задатке око Тајвана, али да наставља помно да прати ситуацију у Тајванском мореузу, а Ројтерс наводи да се чини да су се кинеске војне активности након тога око острва смањиле.

Пекинг је истог дана представио и своју стратегију решавања тајванског питања, кроз Белу књигу под насловом "Тајванско питање и поновно уједињење Кине у новој ери", у којој је поручио да су мирно уједињење и "једна земља-два система" основни принципи за решавање питања острва које сматра својом територијом, што су власти у Тајпеју у четвртак одбациле.

Пекинг је навео и да "неће одустати од употребе силе" и да "задржава могућност да предузме све неопходне мере" у заштити од спољног мешања и свих сепаратистичких активности на острву.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА