Најновије

РУСИ БИ НАС ЗАРОБИЛИ ЗА ТРИ ДАНА: Зеленски знао за Путинову специјалну операцију, открио зашто је ћутао!

Председник Украјине Владимир Зеленски је навео да је од западних обавештајних служби добио упозорења о специјалној операцији Руске Федерације, али да није упозорио свој народ на напад

Фото: Јутјуб

Зеленски је рекао да није одговорио на упозорења САД о почетку руске специјалне операције, из страха да не изазове панику међу становништвом и тиме "уништи земљу".

- Да смо ово пријавили, губио бих 7 милијарди долара месечно од октобра прошле године, а Руси би нас заробили за три дана. Да се ​​то десило, онда у октобру – не дај Боже, у грејној сезони – ништа не би остало. Не бисмо могли да се извучемо из ове ситуације, и настао би хаос у земљи - објаснио је он у интервјуу за "Вашингтон пост".

Према речима украјинског лидера, до 24. фебруара Украјина је била "снажна колико је могла да буде". Неки од становника су отишли ​​из земље, али је "већина остала овде, борила се за своје домове". На питање новинара, да ли је он лично веровао да "долази рат великих размера", председник је одговорио:

- Нико није веровао да ће тако бити, и нико то није знао, а сад многи тврде да су ме упозорили. Упозорили сте уопштено. Кад смо рекли, дајте нам конкретно – одакле ће доћи, колико људи и тако даље – сви су имали информација колико и ми.

Политичар је додао да је пре 24. фебруара Украјини задат низ удараца, укључујући енергетске, политичке и финансијске.

- Они су то урадили да ми престанемо да будемо држава, а када су упали, ми бисмо већ били крпа, а не држава. На то су се кладили - рекао је он.

Зеленски је рекао да су грађани Украјине током децембра, јануара и фебруара активно повлачили новац из економије државе.

- Могли смо да будемо строги у том погледу, али нисмо дозволили "Народној банци" или било коме другом, да ограничава могућност људи да подигну свој новац. Иако смо били свесни да ће то утицати на економију земље - рекао је он.

Зеленски је у интервјуу за В.П. подсетио, да је одмах након почетка специјалне операције тражио од западних земаља да затворе ваздушни простор, али то никада није учињено.

- Дакле, као што се вероватно сећате, откако је почела инвазија у пуном обиму, па до сада, све што сам тражио је да затворим небо, јер да је небо затворено, не бисмо имали оволико мртвих - рекао је он.

Политичар је такође истакао, да су западне земље почеле да шаљу оружје Украјини, након почетка специјалне операције, иако су знале да се она припрема.

- Минимум који имамо од 2014. године, по мом мишљењу, није довољан. Озбиљно наоружање које нам је било потребно, попут ХИМАРС-а или рецимо артиљерије од 155 милиметара – не говорим о тенковима и авионима – нисмо имали. Једино око чега смо се договорили су били војни дронови, бајрактари и тако даље. Али уз сво дужно поштовање, не можете борити против непријатеља беспилотним летелицама - нагласио је он.

Украјински лидер се пожалио, што му западне колеге често говоре: "Али ми смо вам послали сигнале".

- Али када неко тврди да нам је послао некакве сигнале, ја им кажем: "Пошаљите нам оружје“ - узвратио је председник.

- Сви су се плашили рата. Нико не жели да се бори са Русијом. Упорно сам апеловао да ће рат ићи даље, дубоко у Европу, па пошаљите нам оружје, ми вас штитимо. И почели су да шаљу - резимирао је Зеленски.

Алексеј Арестович , саветник Канцеларије председника Украјине , рекао је још у априлу да је Зеленски унапред знао за предстојећи напад, и да није упозорио становништво како не би изазвао масовну евакуацију.

- Дошло би до егзодуса избеглица. Могли су закрчити све путеве, и спречити пребацивање наших трупа. Морао бих тенковима да ломим и гађам Украјинце. Настао би такав хаос који не би дозволио пребацивање трупа. Стога је Зеленски рекао да Русија неће напасти - рекао је тада Арестович.

Према подацима Канцеларије високог комесаријата УН за избеглице, број људи који су напустили Украјину после 24. фебруара већ је премашио 10,88 милиона људи.

Скоро 2 милиона Украјинаца је у Русији, 6,38 милиона – у европским земљама (највише у Пољској – 1,2 милиона). Одлазак мушкараца војног узраста од 18 до 60 година је ограничен, па су 90% избеглица жене и деца.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА