Најновије

ДОК КФОР БУДЕ НА СЕВЕРУ, АЛБАНЦИ НАПАДАЈУ ЕНКЛАВЕ: Амбасадори охрабрују Куртија

Бивши потпредседник Владе Србије и бивши шеф Координационог тела за Косово и Метохију Небојша Човић изјавио је да има озбиљне обавештајне податке да Приштина спрема упад на север Косова 25. августа. Он је казао да се на терену прави сценарио за то у виду убацивања механизације за разбијање блокада, специјалне булдожере.

Шиптари (Илустрација: Јутјуб)

"Око 18 сати су зауставили саобраћај на Брњаку и Јарињу и уз помоћ хамера су допремали сандуке у којима, сумња се, јесу муниција и наоружање. Интересантно је и распоређивање Кфор-а, а који је сав свој потенцијал померио ка северу КиМ. На северу су заузели одређене позиције и нема улице у којој их нема и у којој не патролирају. Приметно је и распоређивање КБС који имају неку врсту мобилизације у виду забране годишњих одмора и пребирања спискова Косовске полиције", рекао је Човић за телевизију Прва.

Како је рекао све је то договорено на састанку Аљбина Куртије и амбасадора земаља Квинте, а на основу поузданих обавештајних података које има, поједини амбасадори су тада охрабривали Куртија да предузме то што планира.

"Коловође тога су били Британци уз подршку осталих, а статисти су ти били Немци, Французи и Италијани. Имате и Куртијеву саветницу, британку Елизабету, жену која је основала хуманитарне организације са којима су радили људи из британског Министарства одбране, што значи да су ту присутне и те специјалне структире, да ли је то МИ5 или МИ6", рекао је Човић.

Он је оценио да се ништа битно није догодило у Бриселу и истакаао да Курти не жели КМ таблице нити да Срби на северу било какакв документ из Србије имају. А то су све, истиче он елементи за етничко чишћење Срба.

Човић је рекао да кад год Албанци и приштинска страна треба да спроведу договорено, прави се кризна, конфликтна ситуација, замењује теза, а оно што је важно гура у други план.

"Ту се отварају друга питања јер је Кфор направио померање ка северу - а ко покрива српске енклаве, коме су оне остављене. Храбри Албанци ће кренути на енклаве. Шта то ради Кфор са толиком концентрацијом. да ли је то урадио да спречи улазак РОСУ јединица, да ли је то мисија Кфора или је мисија да штити некакву парадржаву коју су назвали Косово. То није по резолуцији 1244. Столтенберг се на њу позивао, а по њој Кфпр је требало да разоружа ОВК и уради демилитаризацију", рекао је Човић.

Како је рекао, Срби морају да буду заштићени да се не понови 17. март 2004. тада се Кфор правио луд. да нисмо тајно ушли на Косово не бисмо сачували наше. Питање је шта ће Кфор радити, јер се тада нису показали.

"Мислим да Србија треба да формира Кризни штаб састављен од свих безбедносних структура да разради све могуће сценарије и да у случају било каквог насиља Срби напусте све институције  и формирају своје институције. Морамо да покажемо одлучност и одговорност. Треба се састати са амбасадорима Квинте и рећи им каква ће да буде наша реакција на насиље", рекао је Човић.

Како је рекао Квинта је требала да заустави то.

Председник општине Штрпце Далибор Јевтић рекао је да има информације за север Косова и да није суштински проблем питање таблица или докумената већ то да већ дуже време постоји потреба да се Срби ставе у што тежи положај како би напустили Косово.

"Није проблем да ли ће неко прихватити оно на чему инсистира Курти, већ то што постоји потреба владе у Приштини да на сваки начин унизи Србе. Све што смо видели је јасан показатељ да неко не жели никакакв споразум. Ако смо имали неколико опција и Вучић се залагао за компромисно решење, онда су јасне намере", рекао је Јевтић.

Према његовим речима гомилање специјалних јединица говори о томе да се припрема сукоб, као и да информације да ће се подићи барикаде долазе од оних који желе да тај сукоб убрзају како се не би отворила могућност за нови састанак у Бриселу и могуће решење.

Како је рекао у Штрпцу је било неколико ситуација, када су специјалне јединице упале у општину и однеле сва документа.

"Хоће да покрену истрагу против 99 Срба који су тамо радили, а све то резултира да неке српске породице напуштају Штрпце. Правде на Косову нема и те породице не желе да чекају да им специјалци поново у јутарњим сатима закуцају на врата и да их хапсе. То је наша реалност", рекао је Јевтић.

Јевтић је рекао да сукоби на свеки начин морају да се избегну јер би сваки камен који падне на северу обио би се о главу Србима јужно од Ибра и о томе морамо да размишљамо.

Он је казао да Срби сада једино верују председнику Србије Александру Вучићу као и увек до сада.

"Сигуран сам да председник не размишља само шта би било ако уђемо у сукоб, већ како ће се то одразити и на живот Срба у централној Србији", сматра он.

Како је рекао, Вучић је показао да се залаже за мир и стабилност и зато му Срби верују.

"Уморни смо од сукоба, од свега што се дешава деценијама. Желимо да живимо нормално, а немамо га јер је на власти неко ко то Србима не жели да омогући. Он жели да Срба нема. Неко ко се залаже за велику Албанију ту идеју спроводи на другачији начин. Друга страна не само не жели да разговара са нама, већ да нас стави у што гори положај", рекао је Јевтић.

Рекао је да све што раде раде у контексту тога да званичне представнике Срба не признају као такве и да их криминализују. Све то говори у прилог томе да неко са нама не жели ни да живи.

"Институционални однос према Србима никада није био гори и то зато што су на власти Курти и Османи од којих нико више не мрзи Србе. Не треба нама нико да се обраћа на српском, већ неко да нас увери да њихове намере нису онакве каквим их доживљавамо", рекао је Јевтић.

Због свега тога је битно, истиче Јевтић, да се разговара и пронађе компромисно решење.

"Очекујемо да данас и Вучић чује нас. За време Борка Стефановића нико се са Србима није консултовао. Сада имамо свакодневну комуникацију са директором Канцеларије за КиМ, што је веома важно. Да је тако било раније, сигуран сам да не бин било штетних споразума", рекао је Јевтић.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА