Најновије

СМАЈЛОВИЋ: Ситација на КиМ озбиљна, ходамо по жици

Kолумнисткиња Недељника Љиљана Смајловић каже за РТС да верује да је у наредних 10 дана могуће наћи компромисно решење са Приштином за таблице на аутомобилима, али да све зависи од тога какав је заиста став Запада. Поручује да је нова фаза преговора, како је многи називају, само маска за потпуно демонтирање Бриселског споразума. Истиче да ходамо по жици, као и да страхује шта би могло да се догоди на северу КиМ.

Љиљана Смајловић (Фото: Јутјуб)

Љиљана Смајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да верује да је у наредних 10 дана могуће наћи компромисно решење са Приштином за таблице на аутомобилима.

"Овде све зависи од тога какав је заиста став Запада и шта Запад, када каже јавно обе стране морају да се уздрже од провокација, уствари говори Куртију и има ли он подршку за неко насилно решавање спора, за рушење барикада, подршку да са специјалцима спречи Србе на КиМ да пружају миран отпор његовим мерама", наводи Смајловићева.

Ако је председник Вучић у праву и Америка не жели сукоб, онда је апсолутно могућа промена до 1. септембра, додаје она.

"Тим пре за све то што се посредници држе резевисано и труде се да не стану ни на чију страну, ипак је процурило довољно инфомрација о томе да је Србија пристала практично на свако компромисно решење – и на реципроцитет, само да очува право Срба на Косову да се осећају као грађани Републике Србије по оном праву које имају по Резолуцији 1244", наглашава Смајловићева.

Указује да се сада боримо за статус Срба на Косову, да они могу да живе у својим кућама, као и да не морају да добијају дозволе да уђу у своје куће.

Говорећи о томе да ли Курти може да промени свој став, Смајловићева каже да чак и да промени свој став он ово може да представи као своју победу, јер је Београд пристао на реципроцитет.

"Када сте ви страна која нема подршку посредника, а она супротна страна у преговорима је фаворит ових који надгледају и тобоже су неутрални посредници, онда морате да покажете да смо спремни на компромис, да сте отворени за свако решење осим насилног прогона", поручује Смајловићева.

Нова фаза преговора маска за потпуно демонтирање Бриселског споразума

Каже да су честа та тумачења да је ово нова фаза преговора у којима ће Американци да преузму све.

"Не би било први пут, ми смо то видели у рату у Босни, да Американци кажу ово европско решење не ваља. Нова фаза преговора је само маска за потпуно демонтирање Бриселског споразума. Ја се не слажем да се то назива новом фазом преговора, када је сасвим јасно, и такви нам гласови долазе и са Косова, да је циљ да се демонтира Бриселски споразум", истиче Смајловићева.

Указала је да је због тога Аљбин Курти спреман да иде у ескалацију, јер би њему одговорало оно што ми једино можемо да урадимо – да се повучемо из свих институција и да онда и ми прекршимо оно на шта смо пристали у Бриселском споразуму.

"Ми не можемо да имамо илузију да ће посредници, амерички и европски, да овде погледају шта је исправно, поштено и шта је стварно договорено и да кажу ево ко је у праву. Али ипак не могу се тако радикално кршити сва правила. Мислим да ми имамо процес, ово је процес који треба да води нормализацији, не може он да се води тако што ће Курти да каже нећу ово, хоћу да све почне испочетка", додаје она.

Истиче да он то ради јер је видео тај тренутак и да смо ми под притиском.

Указује да је ово је за Куртија најбољи тренутак да покуша да поништи све што је Београд до сада успео и да све врати на почетак.

"Мој је утисак из онога како говори амбасадор (Кристофер) Хил када каже Србија је била спремна, отишла је са компромисним предлозима, то је та предност када у Србији седи најјачи амерички човек у овом делу света", наводи Смајловићева и додаје да је то важно, јер његова реч од свих америчких амбасадора у региону има нејвећу тежину.

"Ако он говори и Вашингтону ово што говори и нама у Београду – Србија је показала спремност на компромис, Србија је однела неколико решења и ако је Курти сва та решења одбио ја не могу да замислим да ни Американци ни Европљани, без обзира на украјински контекст, могу да дају за право Куртију, посебно у тим радикалним захтевима – нека нас признају, да утврдимо колико су нам дужни одштете за рат и дајте да их осудимо", поручује Смајловићева.

Београд у страховито тешкој ситуацији

Истиче да је Београд доведен у страховито тешку ситуацију ратом у Украјини.

"Када читате извештаје у западној штампи нико не спомиње ни Бриселски споразум, ни резолуцију, ни постојање УН, већ Срби користе исти аргумент око Косова, као што Руси користе да нападну Украјину и кад се та реченица изговори то вас убија у очима јавности", наводи Смајловићева.

Поручује да Курти то види и користи.

Срби са Косова и Метохије затражили су подршку од председника Вучића који им је обећао да неће бити погрома и прогона, а на питање да ли страхује да би могло нешто да се деси на северу КиМ, Смајловићева каже да веома страхује.

"Веома страхујем. Ми ходамо по жици, Србија у овој ситуацији хода по жици и покушава да одржи неку равнотежу", наводи Смајловићева и додаје да мисли да је озбиљна ситуација.

Сматра и да се Курти стално нада да би нешто на терену могло да се деси, јер хоће да поништи све што је договорено и да промени ситуацију на терену.

"Ја мислим да се ова врста обећања Србима на Косову мора дати, али се жарко надам када председник Вучић то каже он већ има обећање НАТО-а и Кфора да се погром Срба не може десити", наглашава Смајловићева.

На питање верује ли у заштиту Срба од стране Кфора, Смајловићева каже да има утисак да може да се верује.

"Имам утисак да када председник Вучић овако отворено говори неће се ово десити и ми ћемо да заштитимо, мислим да и НАТО и Кфор ако нам верују, а важно је да нам верују, мислим да је он у праву када помисли да ће и у Бриселу и у Вашингтону неко рећи немој да отварамо други фронт у Европи и што би рекао амбасадор Хил ниједан рат није почео због регистарсих таблица, па да ли сада треба да почне због једног слова на таблицама", поручује Смајловићева.

Истиче и преношења да је нова генерација Срба на КиМ другачија и да им је дозлогрдио овај статус, као и да је сада теже Београду да разговара са Србима на КиМ, јер су све мање спремни да трпе понижења.

Изјава Јандроковића лицемерје

Коментаришући изјаву председника Хрватског сабора Гордана Јандроковића да Загреб одбацује оптужницу против хрватских пилота која је подигнута у Србији, као и да ће Хрватска користити преговоре Србије са Европском унијом "како би Србији послала поруку да такве ствари неће толерисати", Смајловићева каже да је то лицемерје.

"То је то лицимерје страховито са Запада. Када је Јасеновац у питању – немојте да гледате у прошлост, гледајте у будућност, чим дође годишњица Сребренице – дајте да се суочимо са прошлошћу. Дакле, нама се сугерише да је европски да нас не занима Јасеновац, а да је европски да нас интересује пре свега Сребреница", каже Смајловићева.

Европски је подићи оптужнице против људи који су побили невине цивиле, поручује Смајловићева и додаје да одговорни појединци из редова завађених народа морају да одговарају.

"Мислим да је то празна пушка на неки начин, јер Хрвати кажу нећете моћи да уђете у ЕУ. Проширење ЕУ више није на дневном реду ни у Бриселу, према томе немамо разлога да ће да нас блокира Хрватска да кроз шест месеци уђемо у ЕУ", истиче Смајловићева.

О даљем кораку у суђењу хрватским официрима прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА