Најновије

Грађани и привреда ће платити цех за лоше управљање ЕПС-ом

Биће скупља и струја за привреду. Влада је донела закључак којим препоручује ЕПС-у да мегават-сат струје за привреднике буде уместо досадшњих 75 - 95 евра, и то од 1. септембра. Влада позива и привреду и грађане да почну са штедњом струје, а Министарство енергетике изнело је сет предлога како уштедети. Стручњаци кажу да је штедњу требало спровести раније, а за рестрикције - да су готово извесне.

ЕПС (Фото: јутјуб)

Штедња струје креће на три, четири… Министарство енергетике листом је побројало како би државна управа, локал, привреда и грађани могли да уштеде струју. Требало би потрошњу смањити за 15 одсто, кризни месеци – кажу у Влади – су пред нама.

Како би се уштедело, Влада за државну управу и локалну самоуправу предлаже да се јавна расвета користи рационалније, замени столарија, поставе соларни панели и хитно пређе на ЛЕД расвету.

Апелују да ЕПС и Србијагас направе план штедње, ЕПС стимулише грађане кроз попусте на уштеде, а грађанима да паметније користе топлу воду и све уређаје у домаћинству. Колико ће бити потребно времена да се предложено и примени?

Председник државе, уз рачуницу да је Србија у понедељак увезла н

ешто више од четири гигавата струје, што је буџет коштало 2,4 милиона евра и упозоравања да су трошкови неиздрживи, новинарима је представио и свој "мали план" штедње струје.

- Спреман сам вас неколико да поведем да видите на мом спрату како сам сва светла погасио, овде не могу због вас - та слика би отишла у свет, сва светла, све сам погасио, оно фризидерче где ми стоји зеро Кока-кола и вода искључио из струје, милина сад није ни топло, тако да… Колико год могу мало да допринесем земљи да уштеди - рекао је председник Србије Александар Вучић.

Ако свако уради по мало, да ли ће у актуелној ситуацији и то на крају бити недовољно? Или: Да ли мере штедње стижу са закашњењем? Стручњак за енергетику Александар Ковачевић за Н1 каже да штедња и зима не иду заједно.

- У кризној ситуацији су по свему судећи потребне оштре, крижне мере које би дале већи и бржи резултат. Било је, наравно, лакше штедети током лета. Домаћинства која су најсиромашнија у Србији, која се греју на огревно дрво, уколико не буду у прилици да купе довољно огревног дрвета – ти људи неће имати много избора него да користе струју за грејање - каже стручњак за енергетику Александар Ковачевић.

Биће тешко избећи повремене рестрикције, закључује Ковачевић, иако је уверен да оне неће бити системске. Привредници се надају да за њих неће бити прекида у снабдевају, јер их је држава, кажу, већ "наградила". Удар на њихове џепове биће нова цена струје – 95 евра по мегават сату.

- Надам се да неће бити рестрикција привреди, јер то може да доведе до додатне катастрофе. Ако дође до прекида струје, више ће да изгуби држава него ми. Држава нас је опет "наградила“ тиме што нам је ове године дигла цену струје 100%, то је вероватно јединствена одлука у региону - каже председник српског пословног клуба Привредник и власник "Поинт групе" Зоран Дракулић.

Рачун за погрешно управљање ЕПС-ом стигао је на наплату. Цех, као и до сада – плаћају привреда и грађани. Ко последњи изађе… Наставак је у складу са мерама штедње.

О опасности која чека Србију прочитајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА