Najnovije

"Vulin kukavički obmanjuje javnost"

Vojni sindikat Srbije (VSS) je naveo da saopštenje Ministarstva odbrane, u vezi sa otkazom generalnom sekretaru VSS Predragu Jevtiću, predstavlja "notornu laž i kukavičko obmanjivanje javnosti kojim se ugledu naše vojske i Srbiji nanosi ogromna šteta".

Ministar Vulin (Foto: Ministarstvo odbrane)

Ministarstvo odbrane saopštilo je sinoć, povodom reagovanja VSS na pravosnažnu odluku Vojnog suda kojom je generalni sekretar tog sindikata Predrag Jevtić izgubio vojnu službu, da je vojno pravosuđe samostalno i da odluke donosi "samo i jedino u skladu sa zakonom".

Prethodno je predsednik VSS Novica Antić postupanje prema Jevtiću ocenio kao nezakonito.

"Vojnom sindikatu Srbije, dostavljena je izjava novinara Kurira kojom se nedvosmisleno potvrđuje da Predrag Jevtić, generalni sekretar VSS, nije autor spornog intervjua i da je nevin neosnovano i nezakonito kažnjen. Pored toga, novinar je i pismeno obavestio VDS da je spreman da svedoči da mu naš kolega nije davao nikakve izjave. Nikada nije pozvan da kao ključni svedok razreši 'misteriju' iza koje stoji ogoljeni progon i diskriminacija Jevtića, dostojna nekih vunenih vremena", navodi VSS u saopštenju.

Dodaje se da "vojno pravosuđe ne postoji, a vojni disciplinski organi koji sebe nazivaju sudovima, prema stavu Ustavnog suda Srbije, zauzetom u odluci IUz 391/2013 od 29.10.2015. godine, nisu sudovi i deo sudske vlasti, već upravni organi u sastavu Ministarstva odbrane".

"Ovo jasno ukazuje da oni nisu nezavisni, jer da jesu saopštenja za medije bi izdavali sami, a ne informativna služba Ministarstva odbrane, koja je uzurpirana i isključivo u službi Aleksanda Vulina i Pokreta socijalista", piše u saopštenju sindikata.

U saopštenju VSS napominje da su "svi vojni disciplinski organi, koji sebe smatraju sudovima, poslednjim izmenama Zakona o Vojsci Srbije, izvršenim takođe od strane Aleksandra Vulina, potčinjeni njegovom ličnom advokatu i sekretaru Ministarstva odbrane Zoranu Laziću".

"Lazića vidimo kao podstrekača 'organizovane kriminalne grupe' unutar sistema odbrane, udružene u zajedničkom zločinačkom poduhvatu ometanja sindikalnog delovanja VSS i nanošenju štete kako vojsci tako i državi. Apsurdno je da organi kojima je nadređen sekretar nekog ministarstva i protiv čijih je konačnih odluka pravni lek tužba Upravnom sudu, sebe smatraju sudovima", saopštio je VSS i upitao zašto ih ministarstvo ne tuži ako smatra da iznose neistine.

VSS ističe da Ministarstvo odbrane u saopštenju "namerno prikriva činjenicu da Zakon o Vojsci Srbije, nijednom svojom odredbom ne predviđa bilo kakvu disciplinsku odgovornost za zastupanje i predstavljanje sindikata, niti je to moguće, imajući u vidu neposrednu primenu Ustava i od Srbije ratifikovanih međunarodnih konvencija".

"Pored toga, svako danas može pročitati da Zakon o VS, u članu 145 i 146 jasno propisuje da su pripadnici vojske disciplinski odgovorni za povrede dužnosti iz službe i dok su u službi. Sa druge strane čl. 13 Zakona o radu kaže, da sindikalni predstavnik ne može biti pozvan na odgovornost pred poslodavcem zbog učešća u sindikalnim aktivnostima", navodi VSS.

U saopštenju se ministar Vulin poziva da po osnovu službenog nadzora poništi odluku o otkazu izrečenu generalnom sekretaru VSS i predmet vrati na ponovni postupak.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA