Најновије

БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ: До 2030. трећину популације ће чинити старији од шездесет година

Први октобар се и у свету и код нас обележава као Међународни дан старијих особа већ тридесет и две године. Процене су и да ће до 2030. трећину популације чинити старији од шездесет година. Због тога је и значајна социјална инклузија старије популације кроз установе, здравство, али и различите културне пројекте и спортске активности, како би треће доба било лакше и садржајније нашим старијим суграђанима.

Пензионери (Фото: Јутјуб)

Старење је природан процес и сваког од нас чека улазак у треће доба, а док се неки плаше протоком времена други га лакше прихватају. Више од три стотине старих живи у Геронтолошком центру у Крагујевцу, а многи од њих пронашли су начин како да испуне дан за време пандемије.

"Све је добро и ја сам сам себи налазим посла. Ја режем и ове мушкатле у пролеће и сређујем башту, кад сам дошао пре пет година овде је било корова, а ја сам ту направио парк. Поруку имам да се људи занимају што више, а кад се ништа не дешава да решавамо макар укрштене речи, да мало мозак вежбамо и развијамо, а не само да лежимо у кревету и кукамо", саопштио је Радомир Луковић, пензионер.

"Мој пример је такав да се крећем сваки пут кад могу, кад ми време дозволи. Ја се лично бавим музиком, али поручио бих свима да ураде све оно што су желели у младости, а чиме се нису бавили, или сањали о нечему, а нису до тога дошли до краја, да је сада време", изјавио је Војкан Матовић, пензионер.

"Били су окренути само ка нама, а ми смо им били и родбина и пријатељи и заиста смо покушавали да заменимо, колико је то било у нашој могућности, све људе који су њима драги", рекла је Весна Мартиновић, радна терапеуткиња Геронтолошког центра у Крагујевцу.

У оквиру Црвеног крста у Крагујевцу постоји већ десет година и Кутак за квалитетније старење који окупља више од стотину пензионере сваког уторка.

"Колико њима значи све то говори и да без обзира на временске прилике не пропуштају ни један уторак и често нас зову телефоном дан раније да питају да ли ће бити дружења и једва чекају нови уторак, чак су и питали да ли могу да учлане неке своје пријатеље, комшије и нама је заиста због тога драго", саопштила је Агата Живојиновић, социјална радница у Црвеном крсту Крагујевац.

"Старење, односно смањење наталитета, а продужавање живота наших најстаријих самим тим доводи до тренда пораста старих у укупној популацији. Трудимо се да разбијамо стигме и предрасуде да су мање вредни", рекла је Гордана Дамјановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Град Крагујевац финансира и одржава дневни боравак за старија лица са деменцијом, оформљено је и саветовалиште за неформалне неговатеље, а кроз пројекат храна на точковима обезбеђују се потребне намирнице, све заједно допринело је већој социјалној инклузији старијих суграђана.

Божић: Снага државе огледа се у односу према најстаријима

Потпредседница Народне скупштине Сандра Божић изјавила је данас на отварању изложбе "Мост разумевања - Међугенерацијска солидарност", поводом обележавања 1.октобра Међународног дана старијих особа, да се снага државе огледа у односу према најстаријима.

"Један од начина да им се захвалимо јесте материјално побољшање пензионера које ће омогућити достојанствено треће доба. Зато је у претходних 10 година уз јасну политику председника Александра Вучића показана посебна брига за наше најстарије", рекла је Божић у Скупштини Србије.

Она је навела да, иако није довољно, држава успела да смањи разлику између просечне плате и просечне пензије.

"У наредних неколико месеци пензије ће бити увећане за 20 одсто у два наврата, а држава је давала и једнократну помоћ у претходном период", подсетила је Божић.

Она је истакла да међугенерацијска солидарност значи међусобну подршку и сарадњу и стварање друштва у којем без обзира на старосну доб свако има одређену улогу и могућност да да свој допринос.

"Уметност може бити мост међу генерацијама и да се унапређује међусобна сарадња и разумевање. Посматрајући радове могу да изразим дивљење и да честитам свима чији су радови овде изложени. Ви сте кроз свој радове показали да године не смеју бити препрека достојанственом и квалитетном начину живота и дали сте снажну подршку у борбу поротив диксриминације старијих у нашем друштву", рекла је Божић на отварању изложбе.

Подсетила је да се сваке године 1. октобра обележава Међународни дан старијих особа.

"Зато ово није једини дан посвећен старијима. Њима је посвећена свакодневна борба, борба за бољу Србију достојанствену и јаку, Србију коју сте нам оставили у аманет. Наша дужност је да наставимо тим путем и то чинимо успешно у претходних 10 година", закључила је Божић.

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА